Guam krijgt volle laag van tyfoon Mawar

24 mei 2023, 10:00

Orkaan. Foto: AdobeStock / elroce / NASA.

Tyfoon Mawar raast woensdag vol over Guam. Voor het eiland in de Stille Oceaan wordt het de krachtigste storm in twintig jaar. De National Weather Service (NWS) waarschuwt voor "stortregens, catastrofale wind en levensgevaarlijke stormvloed."

Op zijn huidige koers trekt het oog van Mawar woensdag recht over het eiland. Het syteem is de afgelopen uren iets in kracht afgenomen maar trekt alsnog over Guam als een supertyfoon die gelijk staat aan de vierde categorie op de Saffir-Simpson schaal, met maximale aanhoudende winden van 225 kilometer per uur.

De weerdienst gaf woensdag een tyfoonwaarschuwing voor het eiland en waarschuwingen voor plotselinge overstromingen, aardverschuivingen en kustoverstromingen tot donderdagochtend. Verwacht wordt dat er 250 tot 380 millimeter regen zal vallen, op sommige plekken wordt er zelfs meer dan 500 millimeter voorspeld. De harde wind kan grote schade toebrengen aan gebouwen en aan de kusten dreigt een stormvloed een ravage aan te richten, waarbij zelfs grote boten van hun ligplaats kunnen worden losgetrokken.

Militair

Guam is Amerikaans grondgebied, het eiland met 170.000 inwoners is een belangrijke Amerikaanse militaire buitenpost. De lokale autoriteiten hebben evacuatieorders uitgevaardigd en tijdelijke schuilplaatsen geopend. De Amerikaanse president Joe Biden riep dinsdag de noodtoestand uit op het eiland, waardoor federale hulp kan worden geboden.

Ongeveer 21.700 Amerikaanse militairen en hun gezinnen zijn gestationeerd op Guam. De Amerikaanse bases op het eiland tellen enkele van de belangrijkste opslagplaatsen voor munitie en brandstof in de Stille Oceaan en bieden regelmatig onderdak aan nucleaire aanvalsonderzeeërs en langeafstandsbommenwerpers. Guam is ook de thuisbasis van belangrijke elektronische afluisterposten. Ongeveer zestig vluchten die tussen dinsdag en donderdag vertrekken van of aankomen op Guam zijn geannuleerd, meldt A.B. Won Pat International Airport.

Tyfoon Mawar ligt op dit moment pal boven Guam.
Tyfoon Mawar ligt op dit moment pal boven Guam.

Pad nog onzeker

Nadat Mawar over Guam is getrokken trekt het systeem westwaarts de Filipijnse zee over om vervolgens koers te zetten richting het noorden van de Filipijnen en Taiwan. De verwachting is dat de tyfoon boven het warme oceaanwater weer in kracht toeneemt en hoogstwaarschijnlijk een tyfoon van de hoogste categorie wordt. Naarmate het systeem verder westwaarts komt wordt de route die het gaat volgen steeds onzekerder. Pas na het weekend zou het systeem Taiwan of het noorden van Filipijnen kunnen treffen, maar het is ook aannemelijk dat de tyfoon eerder afbuigt richting het noorden.

Lees ook: alles wat je moet weten over tyfonen/orkanen

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black