Update: zonnig tijdens Carnaval, wel koude nachten

26 februari 2022, 08:50

Feestdagen
Carnaval in 2020. Foto: Piet Grim

Goed nieuws voor alle carnavalsvierders. De weersverwachting ziet er gunstig uit. Een warme winterjas, handschoenen en sjaal zijn wel aan te raden, zeker als je deels buiten gaat vieren. In dit artikel lees je alle details. 

Zaterdag wordt een droge dag met, na een regionaal mistige start, veel ruimte voor de zon. Er is nauwelijks wind en dat maakt het aangenaam buiten, ondanks dat de temperatuur niet verder komt dan 9 graden in Zuid- en Oost-Nederland.

Op grote schaal lichte vorst

In de nacht naar zondag gaat het op uitgebreide schaal vriezen. Juist in de gebieden waar volop Carnaval wordt gevierd verloopt de nacht het koudst. In Limburg, Brabant, de Achterhoek en Twente zakt het kwik naar -1 tot -3 graden. Lokaal kan het zelfs -4 graden worden. Sta je enige tijd buiten of ga je op de fiets naar huis, vergeet dan je handschoenen en sjaal niet. De lucht is wel behoorlijk droog, daardoor is de kans op mist veel kleiner dan afgelopen nacht.

Zondag blijft het droog met wederom veel zonneschijn. Het wordt 9 of 10 graden bij een matige zuidoostenwind. Doordat het net wat harder waait zal het buiten iets kouder aanvoelen dan zaterdagmiddag. 

Ook maandag droog, dinsdag regen

Na een nacht met opnieuw op grote schaal minima van -1 tot -3 graden is het maandag overdag opnieuw zonnig. Het wordt 10 of 11 graden bij een matige zuid(oost)enwind. Later op de dag neemt de bewolking vanuit het westen wat toe en de nacht naar dinsdag verloopt zonder vorst.

Dinsdag is het overwegend bewolkt en kan af en toe lichte regen vallen. De middagtemperatuur komt uit rond 9 graden.

Optochten afgelast of later, vieringen deels buiten 

Veel optochten en evenementen zijn al afgelast of verplaatst later dit jaar. Er zullen wel verschillende kleinschalige activiteiten plaatsenvinden die per stad of dorp kunnen verschillen. Het is dit jaar voornamelijk een kroegenfeest, maar door de versoepelingen staan veel gemeentes wel buitenbars, terrassen en muziek toe. 

Versoepelingen coronaregels 

De versoepelingen die het kabinet vorige week heeft afgekondigd komen voor carnavalsvierders precies op tijd. Er zijn normale openings- en sluitingstijden en op plaatsen waar minder dan 500 bezoekers zijn is geen coronatoegangsbewijs nodig. Daar waar meer dan 500 bezoekers aanwezig zijn geldt de 1G-regel. Dat betekent dat iedereen in het bezit moet zijn van een negatieve testuitslag. Er hoeft verder geen afstand meer worden gehouden.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven