Zo warm wordt het met Pinksteren

15 mei 2024, 08:15

Feestdagen
Pinksterbloem. Regina Vastenhout

Tijdens het lange pinksterweekend is kans op buien, maar zijn er ook regelmatig zonnige perioden. Ook in de temperatuurverwachting zit nog enige onzekerheid, maar koud voor de tijd van het jaar wordt het in ieder geval niet. De kans is behoorlijk groot dat het tijdens Pinksteren regionaal 20 graden kan worden. Lees de details in dit artikel met het uitgebreide pinksterweekendweer.

De aanloop naar Pinksteren is warm en buiig. Deze woensdag zijn de buien vooral voor de zuidelijke helft van het land. Donderdag krijgt het hele land met buien te maken. Tijdens buien is het een graad of 17, maar voor de buien uit kan het op beide dagen in het noordoosten lokaal 25 graden worden. De details lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Opvallende weersverdeling in Europa

De vooruitzichten voor het lange pinksterweekend geven droog en zonnig weer voor Scandinavië en de Britse Eilanden en flink buiig weer voor onder andere: Frankrijk, de Alpenlanden en de zuidelijke helft van Duitsland.

Nederland ligt hier een beetje tussenin en dat maakt de verwachting wat onzeker. Er is het hele weekend kans op buien, maar het aandeel droge perioden met zon is dagelijks in het weerbeeld groter. Daarbij is de buienkans in het noorden van het land duidelijk kleiner dan in de zuidelijke provincies. Indien het tot een bui komt kan dit wel een pittige onweersbui zijn.

Vrij gebruikelijke temperaturen

Ook in de temperatuurverwachting zit nog enige onzekerheid. Maxima tussen 16 en 19 graden zijn gebruikelijk half mei en de kans dat we dit pinksterweekend op veruit de meeste plekken wat hoger uitkomen is groot. De wind waait met Pinksteren uit het oosten of noordoosten. Op de Waddeneilanden zijn gebruikelijke temperaturen waarschijnlijk. In de rest van het land is grote kans op maxima tussen 19 en 21 graden.

Lees ook: dit zijn de warmste en zonnigste pinksterdagen ooit.

Zonkracht 5

In deze tijd van het jaar schijnt de zon in Nederland midden op de dag met UV-Index 5. Heb je tijdens het pinksterweekend buitenplannen en is het zonnig? Smeer je dan goed in. Met zonkracht 5 kan de onbeschermde huid in 20 tot 40 minuten verbranden.

Lees ook: zo koud kan het zijn tijdens Pinksteren.

Banner Whatsapp WOL

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven