Zo warm wordt het dit pinksterweekend

17 mei 2024, 07:30

Feestdagen

Pinksteren komt eraan en dat betekent dat we weer kunnen genieten van een lang weekend. Of we komend weekend net zo'n lekker lenteweer kunnen verwachten als tijdens het lange hemelvaartsweekend lees je in deze extra lange weekendverwachting.

De verschillen zijn deze vrijdag groot in ons land. In het zuiden van het land overheerst de bewolkingen in het uiterste zuiden kan het later langdurig regenen. In het midden kunnen enkele felle (onweers)buien voorkomen, maar in het noorden blijft het daarentegen juist overwegend droog en is de zon mogelijk af en toe te zien. Alle details over het weer op deze vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Kans op enkele (onweers)buien

Op de eerste dag van het weekend krijgen we te maken met een wisselvallig weerbeeld. Verspreid over het land vallen enkele buien. Lokaal kunnen hierbij ook pittige exemplaren voorkomen met kans op onweer en hagel. De meeste buien zijn weggelegd voor het binnenland. Het noorden en de kustgebieden hebben betere papieren voor aangenaam buitenweer. De buien lijken deze regio's niet of nauwelijks te bereiken en ook de zon schijnt hier af en toe. In het noorden vinden we ook de hoogste temperaturen met lokaal 23 graden. Vlak aan zee is het een graad of 16 en elders in het land liggen de maxima tussen 17 en 20 graden. Tijden buien is het enkele graden minder warm en er staat overal weinig wind.

In de avond nemen de buien in activiteit af en in de nacht naar zondag is het op de meeste plaatsen droog, al blijft landinwaarts nog wel een lokale bui mogelijk. Verspreid over het land kan bovendien mist ontstaan. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar een graad of 11 op de meeste plekken.

Beste weer op tweede pinksterdag

Ook tijdens de pinksterdagen moeten we rekening houden met buien. Vooral zondag zijn wederom enkele (onweers)buien mogelijk, waarbij de meeste opnieuw zijn weggelegd voor het binnenland. Bij weinig wind komen de maxima op zondag uit tussen 17 en 21 graden.

Op tweede pinksterdag valt lokaal nog een enkele bui, maar hebben de droge en zonnige momenten de overhand. Met flink wat ruimte voor de zon en weinig wind is het dan heerlijk weer om buiten iets te ondernemen. Aan de temperatuur verandert weinig.

Piek hooikoortsseizoen en hoge zonkracht

Heb jij last van hooikoorts? Dan kun je in de loop van dit weekend flink wat overlast verwachten. Vrijdag en zaterdag zal het door de regen op veel plekken nog meevallen. De lucht wordt dan nog schoon gespoeld. Vanaf zondag is het vaker droog en zonnig, waardoor de pollenproductie razendsnel kan toenemen. De piek van het graspollenseizoen begint nu en dat is periode waarin de meeste mensen klachten ondervinden.

Daarnaast is de zonkracht dit lange pinksterweekend iets om mee rekening te houden. Er is sprake van zonkracht 5 en dan kan een onbeschermde huid tijdens zonnige momenten binnen 20-40 minuten verbranden. Insmeren is dan ook zeker aan te raden als jij naar buiten gaat. De zon is midden op de dag, tussen 11 en 16 uur het felst. In het uur daarvoor en daarna kun je ook verbranden, maar minder snel.

Lees ook: Dit is de kracht van de zon

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven