Evacuaties na oplaaiende bosbranden door Santa Ana-winden

24 december 2020, 17:18

Bosbranden
8ded4df9-bosbrandenweer-1280x600
8ded4df9-bosbrandenweer-1280x600
8ded4df9-bosbrandenweer-1280x600

Duizenden mensen in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië hebben donderdagochtend (plaatselijke tijd) hun huizen moeten verlaten vanwege oplaaiende bosbranden. Inwoners van het westelijke deel van Fallbrook moesten huis en haard achterlaten vanwege het zich snel verspreidende vuur.

De brand brak woensdagavond uit en werd volgens de autoriteiten veroorzaakt door de zogeheten Santa Ana-winden. Dat zijn hevige winden die vanuit het binnenland naar de kust van Zuid-Californië en het noorden van Baja California stromen. Bovendien zijn deze winden zeer droog. Door hevige droge winden kunnen makkelijk oplaaiende bosbranden ontstaan.

Verwacht werd dat de storm in de loop van de ochtend zou gaan liggen. Ondanks dat werd in een groter gebied de mensen geadviseerd hun huizen te verlaten. Intussen proberen hulpdiensten het vuur onder controle te krijgen, maar dat gaat niet gemakkelijk.

Eerder werd al bekend dat nutsbedrijven in de regio de stroomtoevoer zouden onderbreken. De zogeheten blackouts moeten ervoor zorgen dat omgewaaide elektriciteitspalen en -draden geen vonken afgeven waardoor er meer branden kunnen ontstaan in het toch al droge gebied.

Foto: EPA / Etienne Laurent

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven