Bosbranden en chaos door harde wind in Australië

23 november 2018, 09:59

bosbranden-Australie-ANP-66287886-1280x600
bosbranden-Australie-ANP-66287886-1280x600
bosbranden-Australie-ANP-66287886-1280x600

Harde wind heeft op de twee drukste vliegvelden van Australië tot een chaos geleid. Duizenden reizigers zijn gestrand op de luchthavens van Sydney en Melbourne nadat vele tientallen vluchten werden geschrapt.

Opstijgend en landend vliegverkeer heeft op lage hoogte te maken met matige tot zware turbulentie. Hierdoor is het lastiger de juiste vliegroute te volgen en houdt de luchtverkeersleiding extra afstand tussen het vliegverkeer.

In Sydney was maar één start- en landingsbaan beschikbaar, waardoor zeker 76 vluchten uitvielen. In Melbourne kon slechts de helft van het geplande aantal vluchten doorgaan.

Bosbranden

De wind is bijzonder onstuimig met op veel plaatsen windstoten van 70 km/uur. Bewoners van bosrijke gebieden in het zuidoosten van Australië moesten hun huis verlaten wegens oprukkende natuurbranden, die worden aangewakkerd door de harde wind. Op 21 verschillende plaatsen woeden natuurbranden. Om deze te bestrijden worden onder meer blusvliegtuigen ingezet. Er zijn geen berichten over persoonlijke ongelukken.

Rookpluim-bosbrand-Salt-Ash-513x300
Rookpluim-bosbrand-Salt-Ash-513x300

Rookpluim van brand bij Salt Ash. Foto: NASA

Ook in de populaire toeristische plaats Port Stephens, zo’n 200 kilometer ten noorden van Sydney, moesten bewoners worden geëvacueerd. Donderdag had dezelfde regio al te kampen met een zandstorm. Die was het gevolg van de droogte die al maandenlang aanhoudt. Er werd zand, stof en vuil over een groot gebied verspreid, waardoor het zicht in Sydney en Brisbane beperkt was.

Verwacht wordt dat de wind vrijdagavond zal afnemen.

Foto: EPA

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven