Tuinadvies: dit zijn de voordelen van een groen dak

10 februari 2024, 10:54

Groen dak op een tuinhuis. Foto: Adobe Stock / Stefan Körber

Groene daken zijn in Nederland aan een opmars bezig. Je ziet ze tegenwoordig regelmatig op overheidsgebouwen, zoals scholen en ziekenhuizen en je ziet ze ook steeds vaker op woonhuizen. Wat de voordelen zijn van een groen dak lees je in dit artikel.

Veel huizen in Nederland hebben een schuin dak of een puntdak. Deze daken zijn niet geschikt voor beplanting. Heb je wel een huis of bijvoorbeeld een uitbouw met een plat dak dan is groene dakbedekking wellicht iets voor jou. Ook garages, schuurtjes en tuinhuizen zijn vaak zeer geschikt voor een groen dak.

Groene daken verschillen van een lichtgewicht sedumdak tot complete daktuinen met struiken en kleine bomen. Een daktuin leg je niet zomaar aan op een bestaand dak. Hier moet de constructie op worden voorbereid en je moet er ook gemakkelijk op kunnen voor het onderhoud.

Zo kan het ook! Een traditioneel huis met gras op het dak op de Faeröer Eilanden. Foto: Adobe Stock / Andrea Aigner
Zo kan het ook! Een traditioneel huis met gras op het dak op de Faeröer Eilanden. Foto: Adobe Stock / Andrea Aigner

We beperken ons in dit artikel tot de sedumdaken. De groene dakbedekkingen die niet zo duur zijn in aanschaf en bestaan uit planten die nauwelijks onderhoud vergen.

Sedum kan goed tegen droogte

De standaard planten van dit soort groene daken noemen we sedum. Dit is een combinatie van vetplanten en mos. In het algemeen bestaat sedum uit plantensoorten die niet standaard in Nederland voorkomen en heel goed tegen langdurige droogte kunnen. In sommige gevallen worden er wel wat Nederlandse plantensoorten doorheen gemixt.

Een sedum plantenbedekking leg je aan op een dak waar je vervolgens niet meer komt. De wortels van deze vetplanten zijn kwetsbaar. Daar moet je niet overheen lopen. Onderhoud is in het algemeen niet nodig. Alleen bij extreem (langdurig) droog weer is het verstandig om de planten een keer te besproeien.

Een groen dak isoleert goed

Het grote voordeel van een groen dak is de uitstekende isolatie. Groene daken zorgen ervoor dat je in de winter minder hoeft te stoken en het bij heet en zonnig zomerweer langer aangenaam koelt blijft.

Dit voordeel is vooral heel groot als de huidige dakconstructie slecht isolerend is.

Bij huizen met platte daken gebouwd voor 1987 kan de besparing van stookkosten in de winter oplopen tot 12% en de energiebesparing in de zomer (airco) tot wel 22%.

Ook isoleren groene daken bijzonder goed tegen geluid. Woon je aan een drukke straat of bijvoorbeeld in de buurt van een vliegveld dan kan een groen dak de geluidsoverlast hiervan flink verminderen. Het werkt ook andersom. Heb jij een muziekstudio in je garage of uitbouw dan horen mensen hier buiten minder van als je een groen dak hebt.

Zonnepanelen of een groen dak?

Twijfel je tussen zonnepanelen of een groen dak dan is de beste optie: allebei! Je kan zonnepanelen en een groen dak namelijk uitstekend combineren. Zonnepanelen op een groen dak leveren zelfs op zonnige zomerdagen aanmerkelijk meer op dan als ze op een standaard (bitumen) plat dak zouden staan. Boven een groen dak is het op dit soort dagen namelijk veel minder heet en de efficiëntie van een zonnepaneel neemt per twee graden ongeveer 1% af.

Zonnepanelen op een groen dak. Foto Adobe Stock / René Notenbomer
Zonnepanelen op een groen dak. Foto Adobe Stock / René Notenbomer

Gemeenschappelijke voordelen van groene daken

Naast de genoemde persoonlijke voordelen leveren groene daken zeker ook voor de hele gemeenschap flinke voordelen op.

Gebieden met veel bebouwing worden op zonnige zomerdagen veel warmer dan weilanden, bossen en parken. Dit noemen we het hitte-eiland effect en platte, donkere daken leveren hieraan en grote bijdrage. Modelstudies geven aan dat als je de helft van daken in grote steden ‘groen’ maakt dit de luchttemperatuur op dit soort dagen in de hele stad één tot twee graden verlaagd.

Een tweede voordeel is er juist bij hevige buien. Zeker in stedelijke gebieden kunnen fikse (onweers)buien gemakkelijk lokale wateroverlast geven. Groene daken kunnen een deel van dit water opvangen, waardoor in steden met veel groene daken een stuk minder snel wateroverlast ontstaat.

Of er zware buien op komst zijn of juist zonnig en heet zomerweer in de verwachting zit lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Zijn er ook nadelen aan een groen dak?

De nadelen van een groen dak zijn in het algemeen klein en hangen soms samen met voordelen.

In de eerste plaats kost de aanleg ervan uiteraard geld. Dit verschilt per situatie en aanbieder, maar je moet al gauw rekening houden met 50 tot 100 euro per vierkante meter.

Vetplanten en mossen op een sedumdak produceren in het algemeen nauwelijks tot geen allergene pollen. Maar andere planten, zoals grassen en onkruid, kunnen zich wel vestigen op je dak. Groene daken kunnen dus, in theorie, extra hooikoortsoverlast veroorzaken.

Lees ook: deze planten moet je vermijden in de tuin als je hooikoorts hebt

Ook kan een groen dak dieren, zoals vogels of ongewenste insecten aantrekken. Vogels zijn in principe hele leuke dieren die niemand kwaad doen, maar als het er veel zijn kunnen ze wel ‘poepoverlast’ geven.

Insecten kunnen vervelend zijn, maar in het algemeen zijn ze vooral heel nuttig. Vrijwel alle insecten ruimen afval (dode planten, voedsel en dode dieren) op. Sommige insecten zijn belangrijk omdat ze anderen, b.v. plaaginsecten zoals luizen en muggen, opeten. Ook zijn insecten, zoals bijen en vlinders, nodig voor bevruchting van planten. Groene daken dragen dus bij aan de biodiversiteit, zeker in de stad.

Kortom: de voordelen van groene daken zijn groot en de nadelen veelal klein. Geen wonder dat ze aan een opmars bezig zijn.

Lees al ons nieuws over tuinieren

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black