Dit betekenen de Zwitserse buien van eind vorige week voor de Nederlandse Rijn

22 augustus 2022, 11:17

Droogte
De Rijn bij Lobith. Foto: ANP / Rob Engelaar.

Door de flinke regenval in Zwitserland is het waterpeil van de Rijn in Duitsland weer gestegen. Kunnen we in de Nederlandse rivieren ook een stijging tegemoet zien?

Het waterpeil van de rivieren in Nederland zal in de komende dagen enkele centimeters stijgen. Uit de Duitse metingen komt naar voren dat het golfje water vanuit de Alpen naarmate het verder in Duitsland komt steeds meer afvlakt. Het is normaal dat een golf van hoger water vlakker en langer wordt naarmate het verder een rivier in trekt. Dit komt omdat de rivier onderweg naar zee steeds breder wordt. In de droge situatie die er nu is, speelt ook mee dat water zoveel mogelijk ter plekken wordt vastgehouden.

Mede daardoor verwachten wij dat het water in het Nederlandse deel van de Rijn slechts enkele tientallen centimeters stijgt. Hoeveel precies is onzeker. De waterstandmodellen blijken nu al te optimistisch te zijn, doordat er meer water wordt vastgehouden dan in een normale situatie.

Na een tijdelijke stijging zal de waterstand later weer dalen. Waarschijnlijk is de hogere waterstand van te korte duur om echt verlichting voor de scheepvaart te brengen. Maar uiteindelijk heeft de regen in Zwitserland er wel voor gezorgd dat de situatie tijdelijk niet verder achteruit gegaan is.

Ongunstige vooruitzichten

De vooruitzichten zijn echter zeer ongunstig. De weermodellen berekenen juist boven het stroomgebied van de Rijn en de Maas deze week zeer weinig neerslag. Er kunnen wel enkele lokale buien voorkomen later deze week, maar die brengen geen verlichting voor de waterstanden. In de Alpen valt wel neerslag, maar dat is vooral in het Oostenrijkse deel. Het water daar stroomt de Donau in. Juist de Zwitserse Alpen die belangrijk zijn voor de voeding van de Rijn krijgen weinig neerslag.

In het weekend wordt de weersverwachting onzeker. Mogelijk komen er dan wel buien van betekenis, maar de kans is vooralsnog klein.

Duitse waterstanden

Bij Kaub, tussen Koblenz en Mainz, werd maandagochtend een peil van 100 centimeter gemeten. Een etmaal eerder was dat nog 40 centimeter minder. Overigens is die stand niet de totale diepte van de Rijn op dat punt.

De afgelopen weken daalde het waterpeil bij Kaub naar een officiële stand van 30 centimeter. Dat is onder de grenswaarde waarbij het voor schippers niet meer rendabel is om goederen over de rivier te vervoeren omdat ze te weinig vracht mee kunnen nemen uit angst voor vastlopen op de rivierbodem. Het stuk Rijn rond Kaub, vlakbij de bekende Lorelei-rots, is vlak en smal waardoor er bij lage waterstanden weinig ruimte overblijft om te manoeuvreren.

De Duitse overheidsdienst Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung (WSV), die de waterstanden bijhoudt, verwacht nog een verdere stijging van het waterpeil. Dat zou dinsdagochtend 143 centimeter kunnen zijn. Daarna zal de waterstand weer gaan dalen, zo is de verwachting.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven