Tropische cycloon Freddy raast over Madagaskar

22 februari 2023, 14:00

Hevige overstromingen in Madagaskar. Foto: ANP/EPA/HENITSOA RAFALIA

Tropische cycloon Freddy trekt woensdag over Madagaskar. Daarbij veroorzaakt de cycloon schade en er zijn op het eiland tot dusver minstens vier mensen om het leven gekomen, meldt de BBC.

Freddy kwam volgens Météo France dinsdagavond rond 20.30 uur lokale tijd met windstoten van meer dan 130 kilometer per uur aan de oostkust aan land in Madagaskar en trok vervolgens over het eiland. Daarbij rukt de cycloon daken van huizen en veroorzaakt hij stormvloed. In het pad van de cycloon kan er 100 tot 200 millimeter regen vallen. Scholen op het eiland voor de kust van Afrika zijn gesloten en het verkeer is tijdelijk stilgelegd. In de kustgebieden zijn volgens de Malagassische autoriteiten zo'n 7000 mensen preventief geëvacueerd.

Woensdagavond komt Freddy, die eerder schade veroorzaakte op Mauritius, naar verwachting uit in de Straat van Mozambique en wint hij geleidelijk weer aan kracht. Vrijdagochtend zal Freddy mogelijk als sterke tropische storm aan land komen aan de kust van Mozambique om verder landinwaarts te trekken naar Zimbabwe. Er is dan nog wel sprake van krachtige winden en aanzienlijke hoeveelheden regen die overstromingen kunnen veroorzaken.

Eerder maakte het Internationale Space Station (ISS) al zeer indrukkwekkende beelden van het systeem. Deze zijn te vinden in dit artikel.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black