Madagaskar zet zich schrap voor zware cycloon Freddy

20 februari 2023, 15:15

Orkanen
Orkaan. Foto: AdobeStock / elroce / NASA.

Cycloon Freddy zorgt op dit moment voor flink wat overlast op het eiland Mauritius. Naar verwachting komt het systeem morgenavond aan land in Madagaskar.

Op dit moment ligt Freddy een paar honderd kilometer ten oosten van de kust van Madagaskar. Het systeem trekt gedeeltelijk over het populaire vakantie-eiland Mauritius waar het op dit moment flink wat overlast veroorzaakt. De inwoners hebben echter nog geluk dat het systeem niet pal over het eiland trekt, waardoor de hoogste windsnelheden zich boven zee bevinden.

Vijfde categorie zeldzaam in februari!

Met windsnelheden van rond de 260 kilometer per uur was cycloon Freddy vorige week vergelijkbaar met een orkaan van de hoogste categorie op de Saffir-Simpson schaal. Het is slechts de 5e keer ooit dat een systeem deze categorie bereikt in februari. Inmiddels heeft Freddy iets aan kracht ingeleverd en is die teruggezakt naar de 4e categorie.

De cycloon trekt de komende dagen westwaarts en zal naar verwachting morgenavond in Madagaskar aan land komen. Naarmate het systeem dichterbij komt zal die nog iets in kracht afnemen, maar het blijft waarschijnlijk wel een cycloon van de 3e categorie. Hierbij zijn windsnelheden mogelijk tot ruim 200 km/uur. Daarnaast kan er 100 tot lokaal 250 millimeter regen vallen op het eiland. Dat kan in het bergachtige gebied leiden tot grootschalige overstromingen en aardverschuivingen. Later deze week kan Freddy ook nog overlast veroorzaken in Mozambique.

Lees ook: hierdoor is veel regen in de bergen extra gevaarlijk

Schitterende beelden vanuit de ruimte

Het Internationale Space Station (ISS) maakte afgelopen vrijdag al zeer indrukwekkende beelden van het systeem:

Freddy is inmiddels ruim 2 weken oud en heeft al een afstand afgelegd van meer dan 4500 kilometer. Het is een van de weinige cyclonen die bijna de hele Indische Oceaan is overgestoken.

Een cycloon is eigenlijk hetzelfde als een orkaan of tyfoon. Wanneer zo’n systeem boven de Indische Oceaan voorkomt wordt het een cycloon genoemd. Orkanen ontstaan in de Atlantische Oceaan en tyfoons halen hun oorsprong in de Grote Oceaan.

Hier lees je alles over cyclonen, orkanen en tyfoons

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven