Winter op één na warmste

Winter is op één na warmste

Aangemaakt: 22 feb 2020, 08:58 uur

De huidige winter is de op één na warmste sinds 1901. De gemiddelde temperatuur over de maanden december, januari en februari komt in De Bilt uit op 6,4 graden tegen 3,4 normaal. Alleen de winter van 2006-2007 was met 6,6 graden nog zachter. De winter van 2015-2016 was even zacht als dit jaar. Officiële ijsdagen, waarop het de hele dag vriest in De Bilt, kwamen niet voor. Dat gebeurde slechts negen keer eerder.

De vorige keer dat het niet tot een officiële ijsdag kwam was in de winter van 2015-2016. Daarnaast zijn er nog drie andere jaren uit deze eeuw waarop een officiële ijsdag uitbleef. Voor de jaren ’80 van de vorige eeuw kwam het slechts drie keer niet ijsdag in De Bilt.

De winter telt tot dusver slechts 15 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul) in De Bilt, waar 38 vorstdagen gebruikelijk zijn. Alleen in de winter van 2013-2014 vroor het met 10 vorstdagen nog minder vaak. In de winter van 2006-2007 vroor het net als nu 15 keer.

Misschien komt het in de slotdagen van februari nog wel een keer tot vorst. Ook trekken dan wat winterse buien over het land met kans op natte sneeuw. Meer dan een paar vlokken sneeuw en wat hagel hebben de meeste mensen deze winter niet gezien. Alleen in januari en begin februari werd het enigszins wit door uitsneeuwende mist in Limburg,sneeuw in Groningen en een onverwachts sneeuwlaagje in de Limburgse heuvels.

Lees ook: Stopt het met sneeuwen door klimaatverandering?

Lees verder onder foto.

Deze winter vroor het water niet dicht

Deze winter vroor het water niet dicht. Foto: Jannes Wiersema

Voor vijfde keer sinds 1901 geen officiële matige vorst

Van officiële matige vorst was voor de vijfde keer in de meetgeschiedenis geen sprake. De laatste keer dat we het zonder temperaturen onder -5 in De Bilt moesten stellen was in de winter van 2013-2014. Normaal vriest het er elf keer matig. De laagste temperatuur in De Bilt werd genoteerd op 28 december met -3,4 graden. Alleen in 2013-2014 was de laagste temperatuur van de winter nog hoger: -3,1 graden.

Er is nog nooit een winter geweest waarin het nergens in ons land matig vroor, maar dat scheelde dit jaar niet veel. In Maastricht kwam het 21 januari als enige tot matige vorst met -5,4 graden. Ook kwam het alleen in het Limburgse Ell tot een lokale ijsdag. Op 21 januari werd het er maximaal -0,1 graden. Bijna was dit eerste winter zonder een lokale ijsdag.

Lees verder onder foto.

Winter zacht met veel wind

Winter werd het niet, wel kwam het tot winterstormen. Foto: ANP

Warmste 31 januari en 16 februari ooit gemeten

Het kwam deze winter tot twee datum-warmterecords. Zo was het met 12,5 graden in De Bilt officieel de warmste 31 januari ooit gemeten. Op 16 februari werden de hoogste temperaturen van deze winter genoteerd. Terwijl storm Dennis over ons land trok was het absurd zacht met lente-temperaturen. Met 16,7 graden in De Bilt was het de warmste 16 februari ooit gemeten en in het Limburgse Arcen werd het zelfs 18,3 graden.

Warme winter door overheersende zuidwestenwinden en klimaatverandering

De grootste oorzaak van deze zachte winter ligt in de overheersende zuidwestenwinden die milde oceaanlucht aanvoerden. Zoals verwacht domineerden deze in alle drie de wintermaanden. Zolang de wind in Nederland niet langere tijd uit het noorden of oosten waait kan het nooit echt winter worden.

Dat het de op één na zachtste winter ooit is heeft ook te maken met klimaatverandering. De aangevoerde lucht is simpelweg een paar graden warmer dan halverwege de vorige eeuw. Het noordpoolgebied warmt bovendien nog sterker op dan de rest van de wereld. Een koude noordoostenwind levert daardoor beduidend minder koud weer op dan vroeger.

Lees ook: Zo warm worden onze winters door klimaatverandering

Door: Jaco van Wezel