Het is de eerste lokale ijsdag van de winter

22 januari 2020, 17:27

Eerste-lokale-ijsdag-van-de-winter-1280x600

In Ell (Midden-Limburg) kwam het vandaag tot de eerste lokale ijsdag van dit winterseizoen. Het werd er maximaal -0,1 graden. Wanneer het de hele dag vriest is sprake van een ijsdag. In de rest van het zuiden en midden van het land lag de temperatuur tussen 0 en 5 graden. In het noorden en noordwesten werd het 6-8 graden.

De eerste ijsdag dient zich één dag eerder aan dan in de vorige winter. Toen bleef het pas op 22 januari voor het eerst in het seizoen een hele dag vriezen. Omdat de temperatuur toen ook in De Bilt onder het vriespunt bleef was het direct ook de eerste officiële ijsdag van winter 2018-2019. Kort daarna, op 31 januari, vond al de laatste ijsdag van het seizoen plaats.

In de winter van 2017-2018 vond de eerste lokale ijsdag plaats op 2 december en in de winter daarvoor was dit op 29 december het geval.

Meer lokale ijsdagen op komst? Dat lees je in ons weerbericht.

30 oktober vroegste lokale ijsdag

De vroegste lokale ijsdag uit de meetreeksen in ons land is die van 30 oktober 1940. In Maastricht werd het die dag niet warmer dan -0,2 graden. Recordlaat kwam het op 5 april 1911 nog tot een lokale ijsdag met in Maastricht een maximumtemperatuur van -0,5 graden.

Vijf tot dertien ijsdagen normaal

IJsdagen zijn gebruikelijk in de maanden november tot en met februari. Soms komt het ook in maart nog tot ijsdagen. Normaal gesproken zijn er in het oosten en noordoosten elf tot dertien ijsdagen. Zeeland telt er vijf à zes per winter. De Bilt kent een gemiddelde van acht officiële ijsdagen.

Recordaantal ijsdagen

Het hoogste aantal ijsdagen werd genoteerd in het winterseizoen van november 1946 tot en met maart 1947. In Eelde kwam het toen tot maar liefst 61 ijsdagen! Dat komt neer op twee maanden van continue vorst. Voor De Bilt staat het record op 49 ijsdagen, gemeten in diezelfde winter. Vlissingen behaalde in het seizoen van 1962-1963 een record van 44 ijsdagen. Er is nog nooit een winter geweest waarin het op geen enkel KNMI-station tot een ijsdag kwam.

Foto: Jannes Wiersema

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook