Eerste matige vorst van dit seizoen gemeten

21 januari 2020, 17:14

Vorst
Eerste-regionale-matige-vorst-1280x600
Eerste-regionale-matige-vorst-1280x600
Eerste-regionale-matige-vorst-1280x600

Voor het eerst deze winter is de temperatuur op een officieel meetpunt gedaald tot beneden -5 graden. In Maastricht werd het -5,4 graden. Daarmee is de eerste lokale matige vorst een feit. De laatste keer dat het ergens in ons land matig vroor was op 31 januari 2019 in het zuidoosten en uiterste noordoosten. In Nieuw Beerta (Oost-Groningen) werd het toen -9,0 graden.

Vorig winterseizoen (2018-2019) kwam het op 24 november voor het eerst tot lokale matige vorst. In Leeuwarden daalde de temperatuur naar -5,6 graden. In 2017 dook de temperatuur precies bij de start van de meteorologische winter onder -5 graden. Op 1 december daalde het kwik laat in de avond op het KNMI-weerstation van Gilze-Rijen naar -5,1 graden. De minimumtemperatuur kwam uiteindelijk uit op -5,6 graden.

Tmin2101
Tmin2101

Eerste matige vorst bijna twee maanden later dan gebruikelijk

Dat de temperatuur vandaag lokaal voor het eerst dit seizoen onder -5 graden daalde is later dan gebruikelijk. Normaal vriest het eind november of begin december voor het eerst matig.

Toch kan het in Nederland nog veel eerder matig vriezen. Het vroegterecord staat op 7 oktober 1912. In Winterswijk werd die dag een minimumtemperatuur van -5,7 graden gemeten. Er is nog nooit een winterseizoen geweest waarin het nergens matig vroor.

Normaal drie tot negentien keer temperaturen onder -5 graden

Gemiddeld komt het in het oosten en noordoosten jaarlijks op zeventien tot negentien dagen tot matige vorst en in het midden en oosten dertien keer. In het westen wijzen de thermometers normaal op zeven tot tien dagen een temperatuur van -5,1 graden of lager aan. In Vlissingen komt matige vorst het minst vaak voor. Vanwege de invloed van de zee vriest het daar slechts op drie dagen matig.

Komt het komende dagen vaker tot matige vorst? Dat lees je in ons weerbericht.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven