Storm Dennis en lente-temperaturen voorbij

Dit waren storm Dennis en een vleugje lente

Aangemaakt: 17 feb 2020, 09:05 uur

Het was een bijzondere zondag met storm Dennis en een vleugje lente. Storm Dennis is inmiddels oostwaarts weggetrokken en een felle buienlijn verdrijft momenteel de zachte lucht. De storm piekte even voor 11:00 uur in het noordwestelijk kustgebied. De zwaarste windstoot die gemeten werd bedroeg 120 km/uur en werd gemeten op Vlieland. Het warmst werd het vandaag in het binnenland met maxima van ruim 16-18 graden in het zuiden, midden en oosten. De hoogste temperatuur werd genoteerd in Arcen (Limburg) met maar liefst 18,3 graden. 

Storm Dennis was de derde storm van het jaar en de derde storm in een week tijd. Vorige week zondag trok zware storm Ciara over het land en in de nacht van maandag op dinsdag was sprake van de tweede officiële storm. Dennis was aan zee minder zwaar dan Ciara, maar was wel een storm met een lange adem. De storm begon zaterdagavond rond 21:00 uur en, met een onderbreking van een aantal uren in de nacht, duurde tot zondag even na het middaguur.

Opvallend was de stevige wind in het in het binnenland. Zo werden in Brabant aan het eind van zaterdagmiddag zware windstoten gemeten van 90-100 km/uur, terwijl het op dat moment maar liefst 18 graden was! In Eindhoven haalde de wind om 17:10 uur uit naar 97 km/uur en in het Zeeuwse Westdorpe werd zelfs een windstoot van 100 km/uur gemeten. Voor het gevoel ging het er in het binnenland veel heviger aan toe dan vorige zondag tijdens storm Ciara.

Zwaarste windstoten op 16 februari

Zwaarste windstoten op 16 februari

Warmste 16 februari ooit gemeten

Vandaag was het officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. In De Bilt steeg de temperatuur al om 3:20 uur tot boven de één jaar oude recordwaarde van 13,3 graden. Vervolgens warmde het verder op naar 16,7 graden. Daarmee kwam het tot de eerste officiële lentedag van 2020. De eerste lokale lentedag van 2020 was al eerder een feit in Westdorpe (Zeeland).

Het werd uiteindelijk het warmste in Arcen (Limburg) met 18,3 graden. Ook dat was een record. Op geen enkel officieel weerstation in Nederland was het op 16 februari zo warm. Het vorige record dateert van 2008 met 17,1 graden in Maastricht. Bijzonder was dat de hoogste temperaturen in het zuidoosten pas aan het begin van de avond bereikt werden. Normaal worden de maxima in het winterseizoen al rond 15:00 uur bereikt.

Maximumtemperatuur 16 februari

Maximumtemperatuur 16 februari

Extreem zachte weer verdwijnt komende week

Komende dagen wordt het minder zacht en is van stormachtige winden geen sprake meer. Wel kan het vooral in het noordwestelijk kustgebied maandag en dinsdag nog hard waaien met (zware) windstoten en er valt geregeld regen. Maandag ligt de maximumtemperatuur met 9-12 graden nog op een hoog niveau. Vanaf dinsdag wordt het circa 9 graden. Volgend weekend wordt het mogelijk opnieuw zachter met maxima in de dubbele cijfers en gaat het ook weer wat harder waaien.

Foto: ANP

Door: Jaco van Wezel