Tweede storm van 2020 een feit

30 maart 2020, 11:42

De tweede officiële storm van 2020 is een feit. Afgelopen nacht kwam het op weerstation Vlieland van 02:00 tot 03:00 uur tot een uurgemiddelde windkracht 9. Daarmee was officieel sprake van een westerstorm. Het uur daarna was ook in IJmuiden sprake van een officiële storm. De zwaarste windstoot bedroeg 98 km/uur en werd gemeten op Vlieland. De storm op de Wadden is inmiddels bijna voorbij, maar het blijft nog wel lang onstuimig.

De storm van afgelopen nacht is overigens beduidend minder zwaar dan storm Ciara afgelopen zondag was. Toen kwam het ’s middags tot een zware storm met een uurgemiddelde windkracht 10 en tijdelijk werd zelfs windkracht 11 gemeten. Ook kwam het tot een windstoot van 129 km/uur. Omdat alleen zware stormen met code oranje een naam krijgen, zal de storm van afgelopen nacht naamloos de boeken ingaan.

Storm-11-2-2020
Storm-11-2-2020

Hoogste windsnelheid (Bft.)

Onstuimig met winterse buien

Vanochtend vroeg houdt de tweede storm van 2020 nog even aan. Overdag blijft het stevig waaien met aan zee en in het Waddengebied een stormachtige wind, 8 Bft. Daarbij komen windstoten voor van 85-95 km/uur. Landinwaarts in de kustprovincies waait het hard, windkracht 7 met windstoten van 80-90 km/uur. In het binnenland is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft, en komen windstoten voor tot circa 75 km/uur.

Vooral in het noorden en oosten is vandaag kans op winterse buien met regen, hagel en natte sneeuw. Ook een klap onweer is niet uitgesloten. In de zuidwestelijke helft blijft de buiigheid zeer beperkt en schijnt regelmatig de zon. Het wordt 7-8 graden, maar tijdens buien zakt de temperatuur naar een graad of 2. Door de wind voelt het dan aan alsof het vriest.

Morgen blijft het onstuimig en neemt in de loop van de dag opnieuw de kans op buien met winterse neerslag toe. Het voelt dus opnieuw guur aan. Donderdag wordt een bewolkte dag met van tijd tot tijd regen. Na een grotendeels droge vrijdag wordt het in het weekend opnieuw nat en onstuimig. Mogelijk komt het zondag zelfs tot de derde storm in korte tijd.

Lees ook: Weerbericht Nederland

Foto: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black