Teruglezen: heel Nederland sneeuw, lokaal 7 cm

22 januari 2019, 21:46

sneeuwpret-houten-1-1280x600

In vrijwel het hele land is sneeuw gevallen. Op veel plaatsen viel 3-5 cm en in delen van Brabant en Gelderland viel 6 tot lokaal 7 cm. Vanavond, vannacht en woensdagochtend is kans op gladheid door (eerdere) sneeuwval en bevriezing van natte wegen. In de nacht kan vooral in het oosten en later ook in Zeeland nog wat sneeuw vallen.

We hielden van s’ochtends vroeg tot in de avond een live-blog bij over de sneeuwval.

21:20 Veluwe lokaal 7 cm

In het oosten en noorden valt nog steeds lichte sneeuw. Ook op de Veluwe sneeuwt het nog. In de regio Barneveld – Apeldoorn wordt plaatselijk een sneeuwdek van 7 centimeter dik gemeten.

Schermafbeelding-2019-01-22-om-21

Radarbeeld 21:20 uur

19:11 Gladheid tot morgenmiddag

Door de sneeuwval komt op grote schaal gladheid voor. Vooral op binnenwegen en in woonwijken is het soms spekglad door platgereden sneeuw. Ook kan het vanavond en vannacht glad worden door bevriezing van natte wegen.

Morgenochtend kan in het oosten nog wat lichte sneeuw of motsneeuw vallen en ook in Zeeland is kans op sneeuw. Ook waar het niet sneeuwt kan het op sommige plekken tot ver in de ochtend glad zijn.

18:50 Lokaal een sneeuwdek van 6 cm

Uit het oosten van Brabant komen meldingen van diktes van het sneeuwdek van 5-6 cm. Ook in het Rivierengebied en rond Ede ligt op veel plaatsen 5 cm. Deze sneeuw viel vooral in de tweede helft van de middag en dit komt goed overeen met de verkeershinder op de A12, de A15 en rond Eindhoven.

18:15 Sneeuwval in het noorden en oosten

Vooral in een strook van Friesland naar Limburg sneeuwt het regionaal nog aardig door. Op zee zien we enkele winterse buitjes. Deze buitjes trekken van zuidwest naar noordoost en doen vooral het noordwestelijk kustgebied aan.

radarNL

Radarbeeld 18:15 uur

17:30 Veel files tijdens avondspits

Vooral het verkeer in het midden, oosten en zuiden van het land ondervindt flinke hinder van de sneeuwval in de avondspits. Omstreeks 16.45 uur stond er ruim 1300 kilometer file op de Nederlandse wegen, meldt de ANWB.

Automobilisten moeten op de A12 Den Haag richting Arnhem rekening houden met ruim twee uur vertraging. Dat zelfde geldt voor de A2 van Maastricht naar Eindhoven. Op de A15 van Gorinchem naar Nijmegen is de vertraging ruim een tot 1,5 uur.

Ongelukken hebben zich niet veel voorgedaan op de snelwegen, waarschijnlijk omdat de verkeersdeelnemers zich aan de weersomstandigheden hebben aangepast. (Bron: ANP)

17:04 Niet alleen een sneeuwdag, maar ook een ijsdag!

16:10 Gave winterbeelden uit Leiden

15:10 Sneeuwpret

De basisscholen zijn uit en dus kan op veel plaatsen van de sneeuw worden genoten.

sneeuwpret-houten

Sneeuwpret in Houten

14:40 In circa 80% van het land sneeuwt het

In delen van Gelderland sneeuwt het momenteel het hardst. In Twente en het oosten van Drenthe en Groningen moet het nog beginnen. In het westen wordt het droger.

Schermafbeelding-2019-01-22-om-14

Radarbeeld van 14:40 uur

14:20 Er wordt nog steeds volop gestrooid

In totaal heeft Rijkswaterstaat vandaag al ruim vier miljoen kilo zout gestrooid.

Schermafbeelding-2019-01-22-om-14

De paarse vrachtauto’s zijn strooiwagens die op dit moment rijden. Waar de kaart blauw is ligt de wegdektemperatuur onder 0 graden.

14:05 Enkele ongevallen op de wegen

Bij Rijkswaterstaat zijn tot in het begin van de middag zes meldingen binnengekomen van ongevallen die het gevolg waren van sneeuwval. Zo was op het knooppunt Kethelplein de verbindingsweg van de A4 vanuit Bergen op Zoom naar de A20 richting Hoek van Holland een tijdje dicht omdat daar een auto was geslipt.

Het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport is tijdelijk opgeschort wegens de sneeuwval. De prognose is dat er na 14.00 uur weer vliegtuigen kunnen landen en opstijgen, omdat de weersituatie is verbeterd.

Een NS-woordvoerder laat weten dat het rustig is op het spoor. ,,Er zijn geen grote incidenten en we zien dat reizigers goed voorbereid op pad gaan. In het westen van het land is het treinverkeer het drukst, maar ook daar zijn er geen grote problemen op de stations of in de treinen.

Op Schiphol ondervinden reizigers niet of nauwelijks hinder van de sneeuw. (Bron: ANP)

13:38 De sneeuw van vandaag zat uitstekend in de weersverwachting

13:32 Rijexamens afgelast vanwege sneeuw

In Zeeland en Zuid-Holland gaan tientallen rijexamens dinsdag niet door wegens de sneeuwval. Dat meldt het CBR. In Zeeland werden tot nu toe 27 van de 87 examens geschrapt, in Zuid-Holland 80 van de 565. In de overige provincies gingen alle examens door of werd een handjevol examens geschrapt.  (Bron: ANP)

13:25 Ook sneeuw in Frankrijk

Winterweer zorgt ook in Frankrijk voor overlast, onder meer in het verkeer. In hoofdstad Parijs viel de eerste sneeuw van het jaar. Daardoor moest onder meer de Eiffeltoren grotendeels sluiten voor bezoekers. Alleen het restaurant van de toeristische attractie is nog open.

De politie roept weggebruikers in en rond Parijs op voorzichtig te rijden. Uit voorzorg zijn daar meerdere wegen gesloten voor vrachtverkeer. Ook op andere plaatsen in Frankrijk valt sneeuw. Daarom is code oranje afgekondigd in meerdere departementen, vooral in het noorden en midden van het land. (Bron: ANP). De hoeveelheden sneeuw in Frankrijk zijn groter dan in ons land. Plaatselijk valt meer dan 10 cm.

Sneeuw-Eifeltoren

Foto: EPA

13:20 Kans op eerste ijsdag van de winter

Waarschijnlijk beleven we vandaag de eerste lokale ijsdag van de winter. Hiervoor moet de maximumtemperatuur op één van de officiële meetpunten uitkomen op -0,1 graden of lager. De laatste keer dat het regionaal de hele dag bleef vriezen was op 17 maart 2018.

Mocht het ook in De Bilt de hele dag blijven vriezen dan is er sprake van een officiële ijsdag. De laatste keer er op het hoofdstation een ijsdag werd genoteerd was op 2 maart 2018.

Maximum-22-januari-2019-tot-nu-toe

Maximumtemperatuur tot nu toe. In het westen zal het in de loop van de middag op grote schaal dooien. In het oosten heeft het met wat zon al gedooid en zal het straks afkoelen.

13:15 Westen Zeeland heeft 3-5 centimeter

Vanuit Zeeland komen waarnemingen van een sneeuwdek van 3 tot lokaal 5 cm. Daarmee ligt daar nu het meeste van Nederland. Wel gaat het in Zeeland vanmiddag licht dooien.

13:05 Mooi sneeuwfilmpje uit Haarlem

12:59 Op veel plaatsen valt momenteel sneeuw. In West-Zeeland wordt het alweer droog

Schermafbeelding-2019-01-22-om-12

Radarbeeld Nederland

12:28 Wat betekent de sneeuwval voor de groei van natuurijs

12:20 Rotterdam The Hague Airport dicht door sneeuw

Vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport is tijdelijk opgeschort wegens de sneeuwval, aldus een woordvoerster van de luchthaven. De prognose is dat er tot 14.00 uur geen vliegtuigen kunnen landen en opstijgen, al kan dat veranderen afhankelijk van de mate van sneeuwval.

Qua vliegverkeer zit de luchthaven “in een rustige periode”, aldus de zegsvrouw. “Wat wintersportvluchten en dagelijkse vluchten op Londen.” Enkele uitgaande vluchten zijn aan de grond gebleven, enkele inkomende kunnen niet terecht op de luchthaven. “Zoals toestellen vanuit Londen, Alicante en Faro. Van een toestel weet ik dat het heeft kunnen uitwijken naar Amsterdam.”

De luchthaven heeft wel voertuigen die de start- en landingsbanen sneeuwvrij houden, maar als er te veel sneeuw valt, kunnen de schoonmaakploegen dat niet meer bijhouden.

Rotterdam-The-Hague-Airport-in-sneeuw

Foto: ANP

Op Schiphol ondervinden reizigers nog niet of nauwelijks hinder van de sneeuw, zei een woordvoerder. ,,Onze sneeuwploegen zijn paraat en bezig om het rondom de gates schoon te maken, maar de banen zijn beschikbaar.” De situatie wordt volgens de zegsman van moment tot moment wordt bekeken.

KLM waarschuwde maandag dat reizigers rekening moeten houden met het uitvallen van vluchten als gevolg van de sneeuw. (Bron: ANP).

11:30 Sneeuwpret in Rotterdam

Sneeuwpret-in-Rotterdam

Sneeuw in Rotterdam. Foto: Pieter Kleiberg

10:35 In Amsterdam moeten tramreizigers langer wachten in de sneeuw.

Als gevolg van een stroomstoring rijden er in Amsterdam veel minder trams. Volgens een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB rijdt 60 procent van de trams. Het is onduidelijk wanneer de stroomstoring is verholpen.

10:35 Rijkswaterstaat is er maar druk mee

Inmiddels is het ook gaan sneeuwen in Amsterdam. In totaal heeft Rijkswaterstaat vandaag al zo’n twee miljoen kilo zout gestrooid.

Strooiacties-RWS

10:15 Sneeuwpret!

9:55 Veel weggebruikers hebben rekening gehouden met het winterse weer.

Op de Nederlandse wegen was het dinsdag in de ochtendspits aanmerkelijk minder druk dan gebruikelijk. De ANWB noteerde omstreeks 09.00 uur ongeveer 80 kilometer file, terwijl dat meestal 200 kilometer is.

“Waarschijnlijk hebben sommige mensen op basis van de weersverwachting hun conclusies getrokken en zijn ze niet de weg opgegaan”, aldus een woordvoerder van de ANWB.

9:50 Ook in Nederland begint het hier en daar wit te kleuren

8:35 Wit in westen België

In het westen van België is het inmiddels op veel plaatsen wit. In het westen van Zeeland valt nu ook de eerste lichte sneeuw.

7:55 De gladheidsbestrijders waren al vroeg in de weer

7:15 Radarbeelden

Op de radar komt het sneeuwgebied langzaam dichterbij. Over een uur valt in Zeeland eerste sneeuw.

sneeuw-op-de-radar

6:50 Strooiacties

De wegen in het westen van de Randstad en in Zeeland worden nog een keer gepekeld om de eerste sneeuw op te vangen.

strooironde

6:20 Start live-blog

Het is nú nog droog, maar vanuit het westen gaat het op veel plaatsen een tijd sneeuwen. De late ochtendspits kan hierdoor hinder ondervinden. De meeste sneeuw valt aan het eind van de ochtend en vanmiddag. In totaal kan 1-4 cm vallen. Daarbij staat een gure wind. Vanmiddag zal de sneeuwval in het westen afnemen en dat is gunstig voor de avondspits. Vanavond valt in het oosten nog een beetje sneeuw.

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black