Water in Zuidoost-Brabant staat te laag: sproeiverbod

22 juni 2022, 13:10

Droogte
Drooggevallen beek bij het Achterhoekse Lievelde. Foto: ANP / VINCENT JANNINK

Sloten en beken ten zuiden van de Brabantse plaats Helmond dreigen droog te vallen. Ook de grondwaterstand is erg laag. Daarom heeft waterschap Aa en Maas woensdag een sproeiverbod ingesteld voor het zuidoostelijk deel van het werkgebied. Bij de andere twee Brabantse waterschappen golden al langer sproeiverboden.

Aa en Maas plaatste begin deze week een pomp in het water bij Sambeek om extra water uit de Maas te halen en dat door te voeren naar de droge gebieden. Maar dat blijkt volgens het schap niet voldoende om het zakkende waterpeil in sloten en beken tegen te gaan. Het heeft ten zuiden van Helmond weinig geregend in de afgelopen tijd en door de warmte verdampt extra veel oppervlaktewater. Door een lage waterstand neemt de waterkwaliteit af en dat is slecht voor dieren en planten.

Vee mag wel gedrenkt worden

Aa en Maas voert op dit moment wegens de droogte maximaal water aan uit de Maas en de Peelkanalen. Er zijn buffers aangelegd om water vast te houden en vistrappen zijn tijdelijk buiten werking gesteld, omdat daar veel water wegstroomt. Het sproeiverbod geldt voor het beregenen van akkers, tuinen en sportvelden. Vee mag wel gedrenkt worden met een weidepomp.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven