Smog in Bangkok door verbranden suikerriet

21 januari 2020, 15:52

Buitenland
ANP-EPA-smog-in-Bangkok-door-verbranden-suikerriet-1280x600
ANP-EPA-smog-in-Bangkok-door-verbranden-suikerriet-1280x600
ANP-EPA-smog-in-Bangkok-door-verbranden-suikerriet-1280x600

Bangkok zucht onder een dikke laag smog. In de Thaise hoofdstad zijn scholen gesloten vanwege de slechte luchtkwaliteit, meldt Reuters. De smog wordt momenteel veroorzaakt door auto’s, vrachtwagens, de industrie én branden na de jaarlijkse suikerrietoogst.

Veel boeren op het platteland verbranden voordat ze oogsten de buitenste bladeren van het suikerriet. Op die manier is het makkelijker te verzamelen. Ook na de oogst worden de overgebleven bladeren die op de grond liggen in brand gestoken waarna er opnieuw kan worden bemest. De gouverneur van de regio heeft het in brand steken van het suikerriet in de eerste twee maanden van het jaar verboden, maar de boeren trekken zich daar weinig van aan. Het is goedkoper dan arbeiders inhuren om stengels af te snijden en bladeren te verzamelen, zeggen zij. Per oogst zouden ze dan zo’n 30 tot 40 procent meer geld kwijt zijn.

Hoewel er een verbod geldt, wordt er weinig gedaan om dit te handhaven. De gouverneur heeft daarom aangekondigd dat hij harder gaat optreden tegen boeren die de regels overtreden.

Foto: EPA

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven