Opwarming aarde leidt tot heftigere tropische cyclonen

20 mei 2020, 16:25

Buitenland
ANP-410699352-1-1240x600
ANP-410699352-1-1240x600
ANP-410699352-1-1240x600

Tropische cyclonen zijn de afgelopen veertig jaar vernietigender geworden. Dat laat een nieuw onderzoek van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) van de Amerikaanse overheid zien. Klimaatwetenschappers hebben lang voorspeld dat de opwarming van de aarde sterkere cyclonen zou opleveren. De studie van de NOAA bevestigt nu deze theorie.

De wetenschappers analyseerden infraroodtemperatuurmetingen afkomstig van satellietverslagen uit 1979 tot 2017 om de intensiteit van cyclonen te meten. Deze lieten een duidelijke stijging van de meest destructieve cyclonen (in bepaalde gebieden van de wereld orkanen of tyfonen geheten) zien. Daarbij werden windsnelheden van meer dan 185 km/uur gemeten. De kans dat een cycloon windsnelheden van meer dan 185 km/u bereikt, is in de loop van de 39 onderzochte jaren zodoende met ongeveer 15 procent gestegen.

“Onze resultaten laten zien dat deze stormen sterker zijn geworden op mondiaal en regionaal niveau. Dat komt overeen met de verwachtingen van hoe cyclonen reageren op een wereld met mondiale opwarming,” legt James Kossin uit. De NOAA-wetenschapper van de Universiteit in Wisconsin die leidde het onderzoek.

Kossin noemt het een goede stap voorwaarts. “Het vergroot ons vertrouwen dat de opwarming van de aarde de orkanen sterker heeft gemaakt, maar onze resultaten vertellen ons niet precies hoeveel van de trends veroorzaakt worden door menselijke activiteiten en hoeveel het gewoon natuurlijke variabiliteit kan zijn.”

Lees ook: cycloon Amphan aan land in India.

Foto: EPA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven