Hemelvaartsdag: dit is de verwachting

02 mei 2024, 07:30

Feestdagen
De kans is groot dat het droog blijft bij het traditionele dauwtrappen op Hemelvaartsdag. Foto: Gieny Westra

Volgende week donderdag 9 mei is het Hemelvaartsdag. Is het zonnig, droog en aangenaam of krijgen we te maken met regen en lage temperaturen. In dit artikel blikken we vast vooruit naar Hemelvaartsdag en het aansluitende weekend.

Na een kletsnatte april is mei gisteren zomers begonnen. Ook op deze donderdag schijnt eerst de zon en warmt het snel op naar 20 tot 26 graden. Alleen aan zee is het enkele graden minder warm. Later vandaag neemt de bewolking toe en trekken enkele regen- en onweersbuien over het land. De details voor het weer vandaag en de komende dagen lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

De aanloop naar Hemelvaart laat volgende week licht wisselvallig weer zien. De zon schijnt geregeld, maar dagelijks is ook een bui mogelijk. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 16 en 20 graden.

Lees ook: Zo wordt het weer tijdens de tweede week van de meivakantie.

Grote kans op droog weer met normale temperaturen

De kans dat Hemelvaartsdag dit jaar warmer verloopt dan gebruikelijk met temperaturen boven 18 graden is op dit moment 15% in het noorden en ruim 30% in het zuiden. De kans dat we te maken krijgen met temperaturen tussen 15 en 20 is het grootst met zo’n 60%. In het noorden ligt het kwik wat dichter bij de 15 en in het zuiden wat dichter bij de 20 graden.

Er is een kans van 75% dat er minder dan 1 millimeter valt op Hemelvaartsdag. Het traditionele dauwtrappen op Hemelvaartsdag lijkt dan ook droog te verlopen.

De gemiddelde temperatuur op Hemelvaartsdag is in ons huidige klimaat (1994-2023) 18,2 graden. Sinds 1901 steeg de temperatuur in 26% van de jaren tot boven 20 graden en in 34% van de jaren bleef het kwik onder 15 graden. Waarden van 15 tot 20 graden komen met 41% het vaakst voor en ook dit jaar lijkt deze temperatuur het meest waarschijnlijk.

Zes keer zomers met Hemelvaartsdag

In het verleden is het tijdens Hemelvaart zes keer zomers warm geweest in De Bilt met een maximumtemperatuur van 25 graden en meer. Het warmst was het op Hemelvaartsdag 1954. Op 27 mei werd het 29,2 graden in De Bilt. De warmste Hemelvaartsdagen waren allemaal tussen 21 en 29 mei. De kans op warm weer is eind mei een stuk groter dan wanneer Hemelvaartsdag eerder in het jaar valt. Eind mei ligt de gemiddelde temperatuur zo’n 3 graden hoger dan begin mei.

In dit artikel lees je wat de datum van Hemelvaartsdag bepaalt.

Sinds 2015 lag de temperatuur met Hemelvaartsdag in De Bilt tussen 17 en 27 graden. Het warmst was het in 2020 met in De Bilt 26,7 graden. De laatste duidelijk te koude Hemelvaartsdag was in 2014. Toen werd het op 29 mei 11,8 graden. Lees ook: Deze Hemelvaartsdagen verliepen het koudst en natst.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven