Surigae is krachtigste april tyfoon bij de Filipijnen

19 april 2021, 10:40

Een supertyfoon, genaamd Surigae, met maximum windsnelheden van 300 km/uur trok afgelopen weekend ten oosten van de Filipijnen. Het was de zwaarste tyfoon in die regio in de maand april. Vooral het oosten van de Filipijnen heeft te maken met stormwinden en hoge golven. De tyfoon neemt de komende dagen langzaam in kracht af.

Afgelopen weekend trok het centrum van de supertyfoon ongeveer 160 kilometer ten oosten van de Filipijnen. Het oostelijke deel van de Filipijnen werd door het zwaarste windveld geschampt, maar met stormwinden tot 100 km/uur en zeer veel regen was er veel overlast. In Catarman viel het afgelopen etmaal 402 millimeter en in Virac 379 millimeter.

Lees ook: hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk

Tyfoon Surigae neemt langzaam in kracht af

Tyfoon Surigae was afgelopen dagen een tyfoon van de zwaarste categorie vijf met windsnelheden tot 300 km/uur. Momenteel is het een tyfoon van de vierde categorie. De gemiddelde windsnelheid is 230 kilometer per uur met uitschieters tot 280 km/uur. Surigae trekt langzaam naar het noorden tot noordwesten en blijft op zee. Toch zal de oostkust van de Filipijnen te maken krijgen met stormwinden en veel regen. Ook zullen hoge golven de kust aandoen.

De tyfoon trekt de komende dagen geleidelijk verder naar het noorden om later in de week naar het noordoosten af te buigen. Woensdag is Surigae een tyfoon van de derde categorie met gemiddelde windsnelheden van 200 kilometer per uur. De wind kan nog altijd pieken naar 240 km/uur en meer. Later in de week neemt het systeem in kracht af.

Een tropische cycloon, orkaan of tyfoon zijn dezelfde weerfenomenen, alleen op een andere plek in de wereld. In het westelijke deel van de Grote Oceaan heten deze systemen tyfonen.

Lees ook: alles wat je wilt weten over orkanen

Foto: Adobe Stock / Trongnguen

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black