Grens van 200 millimeter neerslagtekort komt in zicht

18 juli 2023, 07:20

Het neerslagtekort loopt nog steeds op. Foto: Adri Joosse

Ondanks verschillende dagen met buien is het neerslagtekort afgelopen tijd licht opgelopen. Ook komende dagen trekken regelmatig buien over, maar toch komt de grens van 200 millimeter neerslagtekort in zicht.

Na een zeer natte april wist de droogte in de loop van mei en juni flink toe te slaan. Dat had gelijk gevolgen voor de natuur, die snel verdord raakte. Eind juni kwam de neerslag weer terug, maar niet zoveel om het neerslagtekort weer op te lossen. Nog steeds hoort 2023 bij de 5% droogste jaren en het lijkt erop dat dat voorlopig zo blijft.

Buien zorgen voor lokaal voor flink wat neerslag

Komende week wordt licht wisselvallig zomerweer verwacht. Per dag verschilt het hoeveel buien er tot ontwikkeling komen, maar lokaal kan het af en toe flink plenzen. Toch wordt het neerslagtekort nauwelijks minder, doordat het niet overal gaat regenen. Daardoor kan het neerslagtekort zelfs nog iets verder oplopen richting 200 millimeter. Daarmee blijven we de lijn van 5% droogste jaren volgen.

Van grote problemen door het neerslagtekort is echter geen sprake. De grondwaterstanden zijn vrij gemiddeld voor de tijd van het jaar en veel plekken in de natuur zijn mooi groen gekleurd. Juli is goed op weg om een natte maand te worden, zeker met de huidige neerslagverwachting. Omdat het wel vaak om buien gaat, kunnen de regionale verschillen groot zijn.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black