Weeronline
Weeronline
  Orkaan Sally neemt in kracht toe

  Orkaan Sally kruipt naar Amerikaanse kust en neemt in kracht toe

  Aangemaakt: 16 sep 2020, 09:32 uur

  Orkaan Sally neemt vlak voor de zuidkust van de Verenigde Staten in kracht toe tot een storm van de tweede categorie. De orkaan gaat momenteel gepaard met aanhoudende windsnelheden tot 160 kilometer per uur, meldt het National Hurricane Center.

  De storm verplaatst zich langzaam en bevindt zich nu ongeveer 100 kilometer ten zuidoosten van de kustplaats Mobile in de staat Alabama. Sally komt naar verwachting aan land bij het ochtendgloren. Met zo’n 4 kilometer per uur verplaatst de orkaan zich langzaam.

  De huidige windsnelheden kunnen aanzienlijke schade veroorzaken. Ook zorgt het wassende water voor mogelijk levensbedreigende situaties. Bewoners van kustplaatsen zijn opgeroepen om een veilig heenkomen te zoeken.

  Noodtoestand afgekondigd in meerdere staten

  President Donald Trump heeft de noodtoestand afgekondigd voor de staten Alabama, Mississippi en Louisiana, waardoor noodhulp makkelijker kan worden geboden. Havens, scholen en bedrijven langs de gehele Golfkust zijn gesloten. Energiebedrijven hebben olieraffinaderijen stilgelegd en hun medewerkers van gas- en olieboorplatformen geëvacueerd.

  Volgens schattingen lopen ongeveer 11.000 huizen in Alabama en Mississippi gevaar om te overstromen. De gouverneurs van Louisiana en Florida hebben bewoners van laaggelegen gebieden gewaarschuwd. Op sommige plekken in Alabama en Mississippi zijn al overstromingen.

  Foto: ANP / EPA / Dan Anderson

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP