Extra zoetwater tegen verzilting Lek en Hollandse IJssel

16 augustus 2022, 12:48

Stuw bij Hagestein. Foto: Adobe Stock / André Muller.

Rijkswaterstaat zet stuw Hagestein bij het gelijknamige dorp in de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden op een kiertje om extra zoetwater naar de Lek en de Hollandse IJssel te brengen. Dat is nodig omdat het zoute water uit de Noordzee steeds verder het land indringt. Dat kan in het westen problemen veroorzaken voor de inname van drinkwater en voor natuur, landbouw en industrie, aldus Rijkswaterstaat.

Bij de monding van de Lek bij Kinderdijk en in de Hollandse IJssel bij Krimpen aan den IJssel wordt het water steeds zouter. Door de zeer lage rivierwaterstanden en door de droogte is er onvoldoende zoetwater om een buffer tegen de verzilting te vormen. In juli is de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) al in werking gesteld. De KWA is een systeem voor de aanvoer van extra zoetwater voor West-Nederland, maar dat blijkt nu onvoldoende.

Lees hier al het nieuws over de droogte

Stuw Hagestein gaat enkele decimeters open, aldus de waterbeheerder. Daardoor kan water uit de Waal via het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Lek stromen. Dat veroorzaakt wel een nog wat lagere waterstand op de drukbevaren Waal, waar de binnenvaart last van heeft. Rijkswaterstaat laat beroepsschippers voortdurend weten hoeveel vracht ze nog kunnen vervoeren zonder de rivierbodem te raken. Ook de verzilting wordt dagelijks gemeten.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black