Noodweer in Zuid-Frankrijk en Noord-Italië

15 september 2021, 13:30

Het is oppassen geblazen voor hevige onweersbuien in Zuid-Frankrijk en Italië. Vrijdag krijgen ook Slovenië en Kroatië te maken met noodweer. Gisteren zijn al enkele regio's overstroomd door overvloedige regenval. Code oranje geldt vandaag opnieuw voor sommige Franse departementen. Ook in Noord-Italië moet rekening worden houden met zwaar weer.

Zwaar onweer

Afgelopen dinsdag hebben zware slagregens in de buurt van Montpellier en Nîmes straten veranderd in rivieren, waaronder de snelweg A9. De onweersbuien bleven urenlang boven dezelfde plaats hangen en daardoor viel in korte tijd 122 liter regen per vierkante meter! Dat is meer dan er normaal in de hele maand september valt.

Vandaag geldt opnieuw code oranje voor de departementen Hérault, Gard, Ardèche, Drôme en Isère vanwege de dreiging van zware onweersbuien met mogelijk overstroming als gevolg. In het Italiaanse Piemonte en Lombardije is het risico op zwaar onweer ook vrij groot.

Kans op zeer zware windstoten

Donderdag en vrijdag pakken de buien in Frankrijk minder zwaar uit, maar dan moet juist op meerdere plaatsen in Noord- en Midden- Italië rekening worden gehouden met hevig onweer. Bij deze buien is niet alleen veel regen mogelijk, maar kan de wind flinke schade opleveren. Mogelijk komt het zeer zware windstoten. De vorming valwinden en of tornado is niet geheel uit te sluiten, vooral in de regio's ten noorden van Rome. Vrijdag hebben Slovenië en Kroatië met zeer zwaar onweer te maken.

Hoofdfot: Stephanie Duchet

Door: Diana Woei

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black