Vooralsnog geen grote droogteproblemen

15 mei 2024, 17:30

Droogte
Luchtfoto van een akker dat wordt besproeid. Foto: ANP / SEM VAN DER WAL

Ondanks een korte periode met zonnig en warm weer is van droogte momenteel absoluut geen sprake. Met een neerslagtekort dat lager is dan normaal in deze tijd van het jaar en hoger dan gemiddelde grondwaterstanden worden komende zomer geen grote droogteproblemen verwacht.

Dit jaar is tot dusver zo nat dat overtollig water moest worden afgevoerd via de rivieren naar de zee. Door de vele regen bedraagt het huidige landelijk gemiddeld neerslagtekort - het verschil tussen verdamping en neerslag dat jaarlijks tussen 1 april en 1 oktober wordt gemeten - 30 millimeter. Dat is minder dan de 40 millimeter die normaal is half mei. Dit getal geeft echter een beetje een vertekend beeld. Veel weilanden waren nog enorm nat met flinke plassen erop. Hierdoor is er in werkelijkheid nog geen sprake van een tekort. Door de drogere periode in de eerste helft van mei zijn deze plassen nu wel aan het opdrogen en voor boeren is dat goed nieuws, want ze kunnen eindelijk hun land bewerken en gewassen planten.

Opnieuw veel regen op komst

De komende dagen wordt veel regen verwacht en ook de rest van deze maand blijft het wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien. De buien vallen vaak lokaal, waardoor de verschillen in het land kunnen toenemen. Gemiddeld blijft het neerslagtekort echter waarschijnlijk schommelen rond 30 millimeter. De grondwaterstanden zijn van extreem hoog op sommige plaatsen eerder dit voorjaar ingelopen, maar staan nog steeds hoger dan gemiddeld. Voorlopig is er meer dan genoeg water aanwezig voor diep wortelende gewassen, zoals bomen. En ook om te beregenen is voldoende water voorradig.

Volgens Rijkswaterstaat zijn ook de rivierstanden momenteel normaal. De kans op grote droogteproblemen komende zomer is dan ook klein. Alleen als het echt heel lang droog blijft kan alles snel veranderen, maar dan nog beginnen we met een hele goede uitgangspositie en zal de droogte niet snel grote proporties aannemen zoals in 2018. Toen was het in de lente ook nog wisselvallig en begon de droogte pas in juni, maar de uitgangspositie was toen al minder goed dan nu.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven