Bekijk de foto's: superaardbeienmaan was fraai afgelopen nacht

14 juni 2022, 09:20

Astronomie
Supermaan, superaardbeienmaan, in de nacht van maandag naar dinsdag (13-14 juni 2022). Foto: Gieny Westra, Katwijk aan Zee

De superaardbeienmaan was gisteravond en afgelopen nacht in heel Nederland goed te zien. Bekijk hier de foto's:

Ongeveer eens per maand is het volle maan, maar soms lijkt de volle maan veel groter dan anders. Dit wordt een supermaan genoemd. In dit artikel leggen we je uit wat een supermaan is en hoe dit fenomeen ontstaat.

Waarom superaardbeidenmaan?

Een volle maan in de maand juni wordt ook wel aardbeienmaan genoemd. Deze naam heeft niets te maken met de kleur van de maan, maar met de start van het aardbeienseizoen. Andere namen voor een volle maan in de maand juni zijn roosmaan en warme maan. Roosmaan vanwege de start van het rozenseizoen en warme maan omdat deze volle maan de komst van warm zomerweer inluidt. Overigens is dit deze week ook zeker het geval. Lees hierover het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

De foto's van afgelopen nacht:

Foto: Willy Bonnink-Naves, Winterswijk
Foto: Willy Bonnink-Naves, Winterswijk
Aardebeienmaan, supermaan, maandagavond 13 juni 2022. Foto: Kevin
Aardebeienmaan, supermaan, maandagavond 13 juni 2022. Foto: Kevin

Supermaan ook komende nacht goed te zien

Zoals in de laatste tweet hierboven al gemeld wordt is het komende avond nog iets 'meer' supermaan dan afgelopen nacht. Volle maan valt namelijk vanmiddag rond 13:52 uur. De maan is daardoor vanavond op papier 'voller' dan afgelopen nacht. Dit verschil is met het blote oog nauwelijks te zien, waardoor je ook kan spreken over twee nachten met superaardbeienmaan.

Vanavond schijnt nog een tijd de zon en trekken over het noorden nog enkele stapelwolken. Er volgt een vrij heldere nacht waarin de temperatuur naar 9 tot 12 graden daalt. De supermaan zal waarschijnlijk in het hele land weer uitstekend te zien zijn.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven