Zonaanbidders pas op voor verbranden: vanaf vrijdag zonkracht 4!

14 april 2021, 07:25

Zonnig lenteweer op de boulevard van Vlissingen. Foto: Anne-Marie van Iersel

Er is flink wat ruimte voor de zon en het wordt geleidelijk een paar graden warmer. Tijdens het weekend is het ideaal weer om buiten te genieten van de lente. Met een steeds krachtigere aprilzon kan je bij zonnig weer snel verbranden. Lees hier hoe krachtig de zon komende tijd is en wanneer je de zonnebrandcrème weer nodig hebt.

Ondanks het koude weer van deze week vordert de lente en wordt de zon steeds krachtiger. Na de winter is de huid nog niet gewend aan de krachtige zon en is er nog weinig pigment aangemaakt. Pigment maakt de huid donkerder en is belangrijk voor de natuurlijke bescherming tegen verbranden. In het voorjaar kan de huid met weinig pigment dan ook sneller verbranden dan tijdens een dag met dezelfde zonkracht in september. Toch is de natuurlijke bescherming door pigment vanaf zonkracht 4 nooit afdoende en is het raadzaam zonnebrandcrème te gebruiken wanneer je langere tijd de zon in gaat.

Animatiefilmpje door in60seconds.nl

Later in de week een steeds krachtigere zon

De komende tijd is het zonnig lenteweer en doordat de zon krachtiger wordt neemt het risico op verbranden toe. Vanaf vrijdag stijgt de UV-index van 3 naar 4. Deze zonkracht wordt behaald tussen 12 en 15 uur. In de ochtend en later op de middag is de zonkracht lager. Dit betekent dat een onbeschermde en gevoelige huid bij deze zonkracht al na een half uur kan verbranden. Bij een minder gevoelige huid kan je binnen één uur verbranden. Vrijdag en ook tijdens het weekend is het droog met flink wat ruimte voor de zon. Het is dan ideaal weer om buiten eropuit te trekken of in je eigen tuin of op het balkon van de zon te genieten.

Met het zonnetje erbij is het ideaal weer voor een wandeling in de natuur. Foto: Ben Saanen.
Met het zonnetje erbij is het ideaal weer voor een wandeling in de natuur. Foto: Ben Saanen.

Tijdens een lange wandeling in de zon kan je bij zonkracht 4 snel verbranden zonder bescherming. Foto: Ben Saanen

Ondanks de zonnige perioden is het door een schrale wind in het weekend met 12-14 graden nog niet warm. Toch kan je dan snel verbranden. De temperatuur en de zonkracht staan namelijk los van elkaar. Je huid hoeft namelijk niet warm te zijn om te verbranden. De zonkracht wordt hierdoor in het voorjaar vaak onderschat, waardoor je flink kan verbranden zonder bescherming.

Ook na het weekend is het rustig lenteweer met geregeld zonneschijn bij zonkracht 4. In het uiterste zuiden van het land kan mogelijk zonkracht 5 worden bereikt. Wanneer de zon aan het begin van de middag het hoogst aan de hemel staat kan een onbeschermde huid bij zonkracht 5 na 20-40 minuten verbranden.

Ook wanneer het buiten niet warm is kan je door de krachtige zon verbranden en is insmeren aan te raden. Foto: Adobe Stock / manuta
Ook wanneer het buiten niet warm is kan je door de krachtige zon verbranden en is insmeren aan te raden. Foto: Adobe Stock / manuta

Ook als het niet warm is buiten kan je in het voorjaar snel verbranden en is zonnebrandcrème nodig om je huid te beschermen. Foto: Adobe Stock / manuta

De zonkracht wordt voornamelijk bepaald door de stand van de zon, de hoeveelheid bewolking en de dikte van de ozonlaag. Weerkaatsing van zonlicht door bijvoorbeeld zand en water kan de zonkracht met 10 tot 20 procent verhogen.

Lees hier meer over de kracht van de zon en hoe snel je kan verbranden.

Voordelen van een hogere zonkracht: aanmaak van vitamine D

Er is ook een positief effect van de krachtige aprilzon. Vanaf zonkracht 3 wordt door ons lichaam namelijk vitamine D aangemaakt! Deze vitamine is goed voor onze botten en weerstand. Ook voelen we ons vaak vrolijker op een zonnige dag. Voor de aanmaak van vitamine D hoef je helemaal niet zo lang in de zon te blijven. Voor veel mensen is 15 tot 30 minuten per dag al voldoende. En hoe hoger de zonkracht des te sneller je voldoende vitamine D opdoet.

Met zonkracht 4 kan je met een gevoelige huid zonder bescherming voldoende vitamine D aanmaken zonder te verbranden. Smeer je na 20-30 minuten wel in, zodat je voorkomt dat je verbrandt. Het is eigenlijk altijd aan te raden om bij zonkracht 4 of hoger voor voldoende bescherming te zorgen, want ook als je niet snel verbrandt kan de huid beschadigen en verouderen door UV-licht. Als je langer dan een half uur of uur in de zon blijft, is insmeren de komende tijd zeker nodig om een rode huid te voorkomen.

Alles over vitamine D lees je hier!

Met voldoende bescherming kunnen we de komende tijd dus volop genieten van het zonnige weer! Weten hoe zonnig het bij jou wordt en hoe lang het zonnig blijft? Dat lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Hoofdfoto: Anne-Marie van Iersel

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Zon-nieuws

Meer Zon-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black