Schaatsupdate: laatste schaatsdag, dooi komt eraan

14 februari 2021, 06:51

Schaatsen
7b7d06bd-schaatsenjolandabakker-1280x600

Op deze zondag kan nog volop worden geschaatst en het zal dan ook druk worden op de diverse sloten, ondergelopen weilanden, ijsbanen, grachten en grote plassen. Diverse gemeenten sluiten de boel af als het te druk wordt, dus ga vroeg op pad als het nog lekker rustig is. Het is de laatste schaatsdag, want vanaf morgen is het over met de schaatspret en treedt de dooi in. Het ijs is dan snel onbetrouwbaar door oplopende temperaturen en bovendien valt van tijd tot tijd regen.

Op deze zondag is het prima weer om de schaatsen onder te binden. De zon schijnt volop en zeker vanochtend is het koud met op veel plaatsen nog lichte tot matige vorst. Door een matige en op grote wateren soms vrij krachtige zuidoostenwind voelt het ijskoud aan met een gevoelstemperatuur van -10 tot -15 graden. Door de matige tot strenge vorst van afgelopen nacht is de ijsvloer weer 2-3 centimeter dikker dan gisteren.

Vanmiddag neemt de sluierbewolking vanuit het westen geleidelijk toe en dat is de voorbode van heel ander weer na het weekend. De temperatuur stijgt nagenoeg overal tot boven het vriespunt. In het noorden en midden wordt het maximaal 1 tot 3 graden, maar in het zuiden kan het 4 tot lokaal 6 graden worden. Omdat de aangevoerde lucht vrij droog is zal het ijs niet dooien.

Doe voorzichtig op deze laatste schaatsdag

Voorzichtigheid blijft ook vandaag geboden. Vooral door drukte kan het ijs worden aangetast en ook zijn er altijd wel zwakke plekken in het ijs. Toch ligt op veel plaatsen een ijslaag van 7 tot 13 centimeter. Schaats niet op plekken waar sneeuw ligt, want dan zie je de scheuren en eventueel dunnere ijslaag niet. Ook bij bruggen is het ijs altijd minder dik en schaats natuurlijk ook niet waar een groep (water)vogels zit. Meer tips vind je hier.

Grote passen en meren zoals de Loosdrechtse Plassen, het Nannewiid, het Veluwemeer en het Henschotermeer hebben een flinke ijsvloer en daar kan het ijs vandaag een prima schaatsdikte hebben van ongeveer 7-10 centimeter. Ook op de Poel bij Amstelveen en de Veerplas bij Haarlem is het prima schaatsen en dat is eveneens het geval op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos. Door drukte kunnen gemeentes echter wel toegangswegen afsluiten, dus schaats zoveel als mogelijk in je eigen buurt.

24d8b3dc-schaatsenjan-kuipers
24d8b3dc-schaatsenjan-kuipers

Schaatsen op de kop van de Vaart in Assen. Foto: Jan Kuipers

Amsterdamse grachten niet veilig

De Amsterdamse grachten hebben misschien voor het oog een mooie ijslaag, zeker ook omdat de meeste grachten pas dichtvroren na de sneeuw. Omdat het niet echt stevig heeft gevroren in het westen van het land is de ijslaag minder dik dan in het oosten.

Afgelopen week lagen diverse grachten nog open en hier en daar werd pas vrijdag een dun laagje ijs gevormd. Pas de laatste dagen wordt het ijs wat dikker, maar dat maakt het natuurlijk wel gevaarlijk, zeker als veel mensen tegelijkertijd het ijs op gaan of willen. Check altijd de lokale gracht voordat je de ijzers op deze laatste schaatsdag onderbindt. Toch zijn er ook in Amsterdam mooie plekken te vinden om te schaatsen zoals bijvoorbeeld het Benedendiep bij het Flevopark en het Diemerpark in IJburg.

Dit is de laatste schaatsupdate. In het weerbericht kun je lezen hoe snel de dooi de komende dagen zijn intrede doet.

Foto: Jolanda Bakker

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven