Vlinders en libellen verdwijnen door droogte

13 mei 2020, 16:48

Droogte
vlinder-droogte-epa-1280x600
vlinder-droogte-epa-1280x600
vlinder-droogte-epa-1280x600

Er heerst al drie jaar op rij extreme droogte. Hierdoor zijn veel bedreigde vlinder- en libellesoorten in Nederland nagenoeg verdwenen. Dat laat onder andere De Vlinderstichting weten op de website van NatureToday.

Vorig jaar was een matig jaar voor vlinders. Met name de heidevlinders trokken weg, omdat er door de droogte nauwelijks bloeiende heide was. De verspreiding van de heidevlinder is dan ook meer dan gehalveerd. De Vlinderstichting betwijfelt of bijvoorbeeld de kleine heidevlinder nog voorkomt in ons land, aangezien er vorig jaar maar een paar werden gezien.

Ook de verspreiding van sommige libellesoorten, vooral die leven bij kleine stilstaande wateren op hoge zandgronden, is gehalveerd ten opzichte van het jaar daarvoor. De oeverzones van veel vennen zijn drooggevallen. Hierdoor konden de libellen zich niet voortplanten.

Maatregelen tegen impact droogtecrisis

Om iets te doen tegen de impact van de droogtecrisis op vlinders, libellen en andere bijzondere fauna moeten er anti-droogtemaatregelen genomen worden. Denk hierbij aan het vergroten en verdiepen van poelen of het inlaten van (grond)water. Ook moet er gekeken worden naar het langer vasthouden van regenwater door bijvoorbeeld het maaien uit te stellen of waterbuffers aan te leggen.

2020 is tot dusver het tweede droogste jaar,. Alleen in 2011 was het droger in deze periode in mei. Het neerslagtekort bedraagt momenteel 98 millimeter en ook de komende weken wordt nauwelijks regen verwacht.

Foto: EPA

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven