Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

12 augustus 2022, 15:20

Droogte steeds zichtbaarder. Foto: ANP / Vincent Jannink.

In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

Het neerslagtekort in Twente en een deel van Salland loopt op naar meer dan 250 millimeter volgens het schap. Uit de droge jaren 2018, 2019 en 2020 weet Vechtstromen dat dan onherstelbare natuurschade kan ontstaan in die gebieden. Beschermen van zeer kwetsbare natuur staat samen met behoud van dijken bovenaan het lijstje als er sprake is van een watertekort, zoals op dit moment het geval is.

Het gemiddelde landelijke neerslagtekort staat nu volgens het KNMI op 258 millimeter en zal volgende week oplopen naar ongeveer 275 millimeter. Het tekort nadert de stand van het droge jaar 2018, maar is nog lang niet zo hoog als in het recordjaar 1976. Toen kwam het neerslagtekort ruim boven de 300 millimeter uit.

Waterschap Limburg gaat het sproeiverbod volgende week waarschijnlijk verder aanscherpen wegens de droogte en gebrek aan regen. Boeren en tuinders die denken dat ze ernstig in de knel komen door een aangescherpt verbod kunnen zich tot maandagmorgen melden bij het schap. Er wordt dan gezamenlijk naar een oplossing gezocht. In Limburg geldt sinds half juli al een sproeiverbod, maar sommige sectoren zijn daar nu nog van uitgezonderd.

Volg hier als ons nieuws over de droogte.

Gemeenten maaien bermen om branden te voorkomen

Op meerdere plekken in Nederland worden nu bermen gemaaid. De struiken zijn zo droog dat ze gemakkelijk vlam kunnen vatten, en het vuur kan zich daarna ook snel verspreiden.

Nijmegen maait vrijdag de bermen en stukken gras op vijf plekken in de stad. Die liggen "direct naast natuurgebieden waar het risico op een natuurbrand groter is." De gemeente Bronckhorst is vrijdag "met spoed" begonnen met het maaien van bermen bij onder meer Zelhem en Vorden. Dat is uiterlijk maandag klaar. Epe maait "op een aantal locaties binnen en buiten de bebouwde kom".

Ook Hilversum verandert de aanpak. De gemeente maait eerder dan gebruikelijk en haalt het maaisel meteen weg. "Vanwege de aanhoudende droogte is het risico op bermbranden aanzienlijk hoger", aldus Hilversum. De gemeente laat planten normaal zo veel mogelijk staan, om bijen te helpen.

Lees hier onze maai-adviezen voor jouw eigen gazon.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black