Waarschuwing voor onweersbuien in zuiden, midden en oosten

12 augustus 2019, 20:38

Onweer
Zomerweer_Buien-z_Ma-11-Juli-2016-Jannes-Wiersema-024-2500-x-1406-1
Zomerweer_Buien-z_Ma-11-Juli-2016-Jannes-Wiersema-024-2500-x-1406-1
Zomerweer_Buien-z_Ma-11-Juli-2016-Jannes-Wiersema-024-2500-x-1406-1

Vandaag komen verspreid over het land enkele onweersbuien voor. De zwaarste buien worden vanmiddag en aan het begin van de avond in het zuiden, midden en oosten verwacht. Naast onweer is er kans op hagel en windstoten tot 75 km/uur. Lokaal kan veel regen vallen. Komende dagen zal het vaker tot een waarschuwing voor onweersbuien komen, maar de buien zijn dan waarschijnlijk minder zwaar.

Vanochtend zijn in het westen en noorden al enkele pittige buien mogelijk. Daarbij kan ook onweer voorkomen. In de rest van het land blijft het in de ochtend waarschijnlijk droog met een afwisseling van stapelwolken en zon.

Waarschuwing voor stevige onweersbuien

Vanmiddag neemt de kans op buien in het zuiden, midden en oosten toe. Deze buien kunnen stevig uitpakken met onweer, hagel en windstoten tot 75 km/uur. Ook kan het lokaal even flink plenzen. Daarbij valt veel neerslag in korte tijd, maar doordat de buien snel trekken worden geen extreem grote neerslaghoeveelheden verwacht. Op de natste plek valt 20-30 mm. Op de Wadden, in Noord-Holland en in Friesland neemt de buienkans in de loop van de middag juist af.

De zwaarste buien verlaten begin van de avond het oosten en zuidoosten van het land, maar geheel droog wordt het niet. Vanavond en vannacht zijn verspreid over het hele land enkele lokale regenbuien mogelijk en daarbij is onweer niet uitgesloten. Er komt veel bewolking voor, maar vooral in het zuiden en zuidwesten van het land is kans op opklaringen. Daarmee is het piekmoment van de vallende sterren van de Perseïden regionaal te zien.

Vrij koel en wisselvallig zomerweer

Komende dagen dagen blijft het wisselvallig. Ook morgen kunnen buien gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten, maar de buien zijn minder stevig dan vandaag. Het is dan vrij koel zomerweer met maxima van 17-21 graden. De dagen daarna blijft het vrij koel voor de tijd van het jaar.

Foto: Jannes Wiersema

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven