Straten en huizen blank door tyfoon op Filipijnen

12 november 2020, 14:36

Buitenland
aca1d55f-anp-425085958-1-1240x600
aca1d55f-anp-425085958-1-1240x600
aca1d55f-anp-425085958-1-1240x600

Tyfoon Vamco houdt huis op de Filipijnen en gaat op het eiland Luzon gepaard met overstromingen. Honderden mensen zijn op daken van huizen gaan zitten, in de hoop dat ze daar veilig zijn. De storm bereikt windsnelheden van 250 km/uur.

In een buitenwijk van de hoofdstad Manilla staat ongeveer de helft van alle huizen volledig of gedeeltelijk onder water. Reddingswerkers hebben er de handen vol aan. “De stroming is erg sterk, dus we kunnen geen gebruik maken van zwemapparatuur of roeiboten”, aldus de autoriteiten.

Vamco is de vijfde tropische storm deze maand die de Filipijnen aandoet. Het systeem trekt als tyfoon van de eerste categorie naar het westen. In de loop van het weekend is Vamco verwacht in Vietnam.

Urgentie van aanpak van klimaatverandering

De Filipijnse president Rodrigo Duterte vindt dat er haast moet worden gemaakt met de bestrijding van de gevolgen van klimaatverandering nu zijn land opnieuw is getroffen door een tyfoon. In een virtuele vergadering met andere Aziatische leiders hamerde hij op een spoedige aanpak.

Voor de achtste keer in twee maanden en voor de 21ste keer dit jaar hield een tropische storm de Filipijnen in zijn greep. Duterte noemt het recente natuurgeweld en de verwoestingen van de afgelopen weken “een scherpe herinnering aan de urgentie van collectieve actie om de gevolgen van de klimaatverandering te bestrijden”.

Tyfoons hebben de Filipijnen dit jaar zwaar gehavend, terwijl op de eilanden al strijd is geleverd om de economie draaiende te houden en het coronavirus onder controle te houden.

Foto: ANP / EPA / Rolex Dela Pena

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven