Evacuaties wegens natuurbranden in Californië

12 oktober 2019, 16:00

Bosbranden
californiebranden-1280x600
californiebranden-1280x600
californiebranden-1280x600

Natuurbranden hebben opnieuw de Amerikaanse staat Californië in hun greep. Tienduizenden mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd. Sommigen moesten midden in de nacht hun huis verlaten vanwege het vuur. De felste branden, aangejaagd door harde wind, woeden aan de noordkant van Los Angeles.

Zo’n duizend brandweerlieden bestrijden het vuur ondersteund door blusvliegtuigen en blushelikopters die af en aan vliegen. Gemeenten en de staat hebben de noodtoestand afgekondigd in verscheidene regio’s.

Veel branden worden in verband gebracht met bovengrondse elektriciteitskabels van het nutsbedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E). Vanwege de droogte en harde wind had dat bedrijf al besloten grote delen van Noord-Californië af te sluiten van elektriciteit om bosbranden te voorkomen. Het gaat om zo’n 800.000 aansluitingen.

Volgens PG&E ging het om een voorzorgsmaatregel. Door harde wind kunnen bomen omwaaien en op hoogspanningsleidingen terechtkomen. Hierdoor kunnen vonkenregens ontstaan die bosbranden kunnen veroorzaken.

De afgelopen jaren, na talrijke grote branden in Californië, is PG&E er herhaaldelijk van beschuldigd hoogspanningskabels slecht te onderhouden. De verwoestende bosbrand in en rond de noordelijke Californische stad Paradise, die in november vorig jaar 85 mensen het leven kostte, zou zijn veroorzaakt door gebrekkig onderhoud van elektriciteitsleidingen. Volgens studies hebben de harde wind, de hoge temperaturen en de droge vegetatie ertoe bijgedragen dat het vuur zich destijds zeer snel verspreidde.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

Foto: EPA

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven