Koraal Great Barrier Reef massaal verbleekt door hittegolf

11 mei 2022, 11:32

Buitenland
Het Great Barrief Reef in de buurt van Great Keppel Island, Queensland. Beeld: ANP / EPA / Dan Peled

In een nieuw rapport van de Australische autoriteiten staat dat 91 procent van het koraal in het Great Barrier Reef in Australië is verbleekt door een langdurige zomerhittegolf. Het is de vierde keer sinds 2016 dat deze massale verbleking van het grootste koraalrif ter wereld plaatsvindt.

In delen van Australië was het afgelopen zomer langdurig bloedheet. Uit onderzoek dat de Great Barrier Reef Marine Park Authority deed tussen september 2021 en maart 2022 blijkt dat die hitte heeft gezorgd voor een massale verbleking van het koraal. Zo vertoonde koraal in 654 van de 719 onderzochten riffen (oftewel 91 procent) een zekere mate van verbleking.

Deel van het rif kan zich herstellen

Koraalverbleking treedt op wanneer koraal door hogere temperaturen onder druk komt te staan en de felgekleurde algen die erin leven worden verdreven. Doordat het water vorig jaar december begon op te warmen, kregen de belangrijkste gedeeltes van het rif te maken met verbleking. Het rapport beschrijft dat gebleekte koralen nog in leven zijn en de matig aangetaste delen van het rif zelfs nog kans hebben om zich te herstellen. De ernstig gebleekte koralen vertonen een hogere sterfte.

Hitte ongebruikelijk tijdens La Niña

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat het rif verbleekte tijdens een La Niña-cyclus, wanneer normaal koelere temperaturen worden verwacht. Het rapport waarschuwt ervoor dat de klimaatverandering dan ook escaleert en dat het rif met werelderfgoedstatus daar nu al gevolgen van ondervindt. Volgende maand beslist het Werelderfgoedcomité van de Verenigde Naties of het rif als 'in gevaar' wordt aangemerkt.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven