Zo groot is de kans op natuurijs komende week

10 december 2022, 08:00

Schaatsen
Voorzichtig schaatsen op dun ijs in Groningen

December is op de koude toer met ’s nachts op grote schaal vorst en overdag komt de temperatuur amper boven het vriespunt. Het hart van menig schaatsliefhebber gaat harder kloppen van het koude weer. Lees hieronder hoe groot de kans is dat we de schaatsen onder kunnen binden.

Het weekend is flink koud met op grote schaal vorst en heel lokaal kan de temperatuur ook overdag onder het vriespunt blijven. Sloten en plassen krijgen een laagje ijs, maar het water is nog te warm voor een mooie ijsvloer die je kunt betreden. Omdat er ook veel bewolking is, wordt het ’s nachts niet heel koud.

Komende week krijgen we even te maken met een oostenwind. Hierdoor wordt de lucht wat kouder en droger. ’s Nachts kan het tijdens heldere perioden flink vriezen met minima van -4 tot -7 graden en daarmee kan het ijs echt groeien. Dat ’s middags de zon een tijd schijnt en de temperatuur boven het vriespunt komt is niet heel erg. Dit veroorzaakt niet of nauwelijks dooi.

Als de kou inderdaad doorzet kan het ijs op (zeer) ondiep water zonder stroming later in de week betreden worden. Daarbij is wel enige voorzichtigheid geboden, want hoe dik het ijs is kun je vanaf de kant niet zien. Je hebt best kans dat op (skeeler)banen, zoals in Winterswijk al eerder in de week geschaatst kan worden en mogelijk wagen durfallen zich al snel op de Ryptsjerksterpolder in Friesland.

Geen Anton Pieck-achtige plaatjes

IJsbanen die worden aangelegd door skatebanen te besproeien zullen waarschijnlijk wel open kunnen. De kans dat we binnenkort schaatsbeelden te zien krijgen is dus groot. Alleen Anton Pieck-achtige plaatjes waarbij mensen massaal op de schaats staan hoeven we nog niet te verwachten. Daarvoor zal de vorst ook na komende week moeten aanhouden en zou strenge vorst nodig zijn.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven