Tips voor een vakantie in Europa

18 juni 2023, 17:02

Meer van Weiswampach. Foto: Adobe Stock / Fagnard.

De vakanties zijn volop bezig. Wil je nog last minute weg deze zomer binnen Europa, maar weet je nog niet waarheen. Doe dan in dit artikel inspiratie op.

1. Luxemburg - de mooiste buitenzwemplekken

Wie mist de zee als je zulke mooie buitenzwemplekken hebt? Van de meren van Weiswampach in het uiterste noorden tot het kraakheldere water van Naturfreibad Remerschen in het zuidelijkste puntje van het land: je kunt je zwembroek in Luxemburg maar beter binnen handbereik houden. Onze favoriet is het door bossen omzoomde Lac de la Haute-Sûre, vlak bij picture perfect Esch-sur-Sûre.

2. Wales - ga op oorlogspad

Voer schapen, haal water bij de bron, bak broodjes boven het kampvuur en laat je als een trotse Keltische krijger met blauwe verf beschilderen tussen de rietgedekte rondhuizen van Castell Henlyss Iron Age Village, Pembrokeshirecoast.

3. Belgische Ardennen - downhill steppen

Kajakken, check. Mountainbiken, check. Klimmen en abseilen, check. Dus je hebt alle spannende activiteiten in de Ardennen al eens gedaan? Dan is downhill steppen wat voor jou. Met een stoere step met dikke banden en een routekaart word je midden in het bos gedropt. Tijdens het relatief vlakke begin van de tocht raak je vertrouwd met je step, waarna je over stenen stuitert, door modder roetsjt en steeds sneller over smalle bospaadjes racet.

Abseilen, Ardennen. Foto: Adobe Stock / Paulo Resende.
Abseilen, Ardennen. Foto: Adobe Stock / Paulo Resende.

4. Belgisch Limburg - beklim de terril

Achter de voormalige kolenwasserij van Beringen ligt Avonturenberg be-MINE. Via een bos van 1600 houten palen, trappen, een touwenparcours, klimconstructies en kruiptunnels klauter je naar de top van de 55 meter hoge terril, een ophoping van steenafval die achterbleef na het sluiten van de mijn. Aan de achterkant van de heuvel wacht een mountainbikepiste! 

5. Wallonië, België - het mooiste speelbos van Wallonië

Tussen het Signaal van Botrange, het hoogste punt van België, en de kronkelende Ourthe ligt het mooiste speelbos van Wallonië: Parc Chlorophylle. Een avontuurlijke route loopt dwars door het negen hectare grote park, langs hoge glijbanen, een boomkroonpad, een klauterpiramide en een labyrint met dertig Ardense boomsoorten.

6. Eifel, Duitsland - sterrenkijken in Nationaalpark Eifel

Nationaalpark Eifel is een lichtpuntje in het dichtbevolkte Noordrijn-Westfalen — hoewel, veel donkerder dan hier wordt het nergens. Het gebied is daarom uitgeroepen tot het eerste International Dark Sky Park van Duitsland. Sterne ohne Grenzen organiseert regelmatig evenementen bij sterrenwacht Vogelsang. Maar niets let je om tijdens een heldere nacht zelf de hemel af te speuren. Installeer een sterrenkijkapp zoals Star Walk 2 of Skyview en blijf laat op.

Wadlopen, tip voor de zomervakantie. Foto: Adobe Stock / Tanya Hendel.
Wadlopen, tip voor de zomervakantie. Foto: Adobe Stock / Tanya Hendel.

7. Duitse Waddenzee - wadlopen naar vogeleiland Minsener Oog

Wij Nederlanders hebben blijkbaar geen patent op wadlopen. Ook tal van Duitse en Deense Waddeneilanden zijn te voet bereikbaar. Waddengids Gerko Enno Ennen weet de weg naar maar liefst vijf eilanden. De 4 km lange tocht naar het onbewoonde vogeleiland Minsener is ook voor kinderen vanaf 8 jaar prima te doen.

8. Saarland, Duitsland - kijk een paleontoloog op de vingers

Bij Gondwana maak je een tijdreis naar het verleden, zie je een 18 meter lange oertijdhaai in een gigantisch bassin zwemmen en komen dino’s akelig dichtbij in een 4D-show. Heb je altijd al willen weten hoe paleontologen en taxidermisten te werk gaan? Op verzoek kun je ze in het Paläolab op de vingers kijken terwijl ze live fossielen prepareren. Wie weet mag je zelfs een handje helpen, gondwana-das-praehistorium.de

9. Luxemburg - het coolste Bikepark

Ik ga op vakantie en ik neem mee een GoPro, want van je bezoek aan Boy Konen Bike Park in Luxemburg-Stad wil je elke seconde herbeleven. Hier vlieg je over houten springschansen, stuur je je mountainbike behendig over evenwichtsbalken en suis je downhill door krappe haarspeldbochten. Het Boy Konen Bike Park is gratis toegankelijk voor iedereen vanaf 6 jaar. Een helm is verplicht.

Uitzicht op de Rijn. Foto: AdobeStock / Katja Verhoeven.
Uitzicht op de Rijn. Foto: AdobeStock / Katja Verhoeven.

10. Rijnland-Palts, Duitsland - klimmen hoog boven de Rijn

Met 28 via ferrata-routes in de deelstaat hoef je echt niet naar de Alpen voor een goede Klettersteig. De route bij Boppard, waar de Rijn een handrembocht lijkt te maken, is ook geschikt voor beginners en kinderen vanaf 7 jaar. Dankzij de veiligheidsinstructies van een deskundige gids leer je de basistechnieken van het klimmen en hoef je niet bang te zijn dat je naar beneden klettert, guiders.de

11. Finland - bouw je eigen accommodatie

Om alvast in de agenda te zetten, want wat is er nou cooler dan slapen in je eigen iglo, als er komende winter weer zo’n dik pak sneeuw valt? De benodigde skills leer je tussen november en april in Fins Lapland, onder leiding van een professionele wildernisgids. Geschikt voor iedereen die zes uur in de sneeuw spelen niet lang genoeg vindt.

Hongaars schaap. Foto: Adobe Stock / World of inspiration.
Hongaars schaap. Foto: Adobe Stock / World of inspiration.

12. Hongarije - fiets over de poesta

‘Mijn arendsziel wordt vrijgelaten uit zijn gevangenis wanneer ik je oneindigheid zie!’ schreef Sándor Petőfi, de nationale dichter van Hongarije, over het grasland van de poesta. Nationaal park Hortobágy is het kloppende hart van de grensoverschrijdende laagvlakte. Huur een fiets op camping Ökotúra en fiets in 3,5 kilometer naar het Pusztai Állatpark, een dierenpark waar alleen lokale dierenrassen worden gehouden.

Van wollige mangalitsavarkens en rackaschapen met gedraaide hoorns tot grijze stepperunderen, Transsylvanische naakthalskippen en Hongaarse reuzekonijnen. Vanaf de stoeterij Mátai Ménes trek je vervolgens per huifkar over delen van de poesta waar je op eigen houtje niet mag komen, langs herdershutjes en enorme stallen met rieten daken. Hier klappen in blauwzwarte klederdracht gestoken csikós, Hongaarse cowboys, met hun zweep terwijl ze hun paardrijd skills etaleren.

13. Zweden - bouw je eigen vervoermiddel

Rol achttien dikke boomstammen de rivier in, bind ze aan elkaar vast, bouw er een mooie tent op en voilà, je vervoermiddel en slaapplek is klaar. Daarna zak je een weeklang de Klarälven-rivier af en geniet je, op een ontspannen tempo van twee kilometer per uur, elke dag van een nieuw stukje Zweden. Dat is nog eens avontuurlijk onthaasten! buroscanbrit.nl

14. Antwerpen, België - Help de postbode van Baarle

Je zult er postbode zijn ... Met twintig Belgische enclaves en daarbinnen weer tien Nederlandse exclaves is Baarle een topografische janboel. Geen wonder dat de postbode er wel wat hulp kan gebruiken. Tijdens de Enclaveroute fiets je 22,5 km door Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. Onderweg leer je over vierlandenpunten, passeursramen en verschillen tussen België en Nederland. Wie slaagt voor alle opdrachten mag zich Hulppostbode van Baarle noemen.

Vikingschip Lofoten Noorwegen. Foto: AdobeStock / Mrplock
Vikingschip Lofoten Noorwegen. Foto: AdobeStock / Mrplock

15. Noorwegen - roeien met een Vikingschip

Nergens haal je je innerlijke Viking zo eenvoudig boven als tussen de ruige kliffen en dramatische pieken van de Lofoten. In het Hoge Noorden van Noorwegen reis je duizend jaar terug in de tijd. Rond het houten langhuis van het Lofotr Viking Museum rijd je op Nordlandpony’s, leer je het runenschrift op een verraderlijke runenpad, help je de smid met het opstoken van het vuur en roei je met een heuse drakar, een Vikingschip, over een binnenmeer.

16. IJsland - een souvenir uit Walhalla

Bezoekers staan in de rij voor foto’s bij de Blue Lagoon, Gullfoss-waterval en Þhingvellir-kloof. Maar wat dacht je van een fotoshoot in de mythische werelden van Asgaard, Hel of de bossen van Midgard? Fotograaf Guðmann Þór Bjargmundsson zet jou en je gezin zo op de foto dat het lijkt alsof je vakantie duizend jaar geleden plaatsvond. Dankzij zijn indrukwekkende verzameling authentieke Vikingkostuums en -wapens kom je terug uit IJsland met een souvenir waar ze in Walhalla jaloers op zijn.

17. Denemarken - help de Fenriswolf vangen

In Bork Vikinghavn speel je Vikingspellen en test je je snelheid, behendigheid en kracht in de Vikingspeelplaats. Help je liever om de mythische Fenriswolf te vangen of de god Baldr te beschermen tegen zijn noodlot? Meld je dan aan voor een van de spannende speurtochten.

Trento. Foto: Adobe Stock / Isaac74
Trento. Foto: Adobe Stock / Isaac74

18. Italië - Fossielenfeest in Trentino

De onderaardse schatten van Noord-Italië liggen torenhoog opgestapeld in het wetenschapsmuseum MUSE in Trento. Verspreid over maar liefst zes verdiepingen vind je niet alleen sporen van de eerste bewoners van de Dolomieten en een levensgroot model van een gletsjer, maar ontdek je ook de wetenschap en technologie die onze toekomst zullen bepalen. Hier vind je tevens de grootste dinosauruscollectie van de Alpen.

19. Kroatië - een eiland voor jezelf

Dugi Otok is al niet bepaald het meest drukbezochte eiland van Kroatië. Maar wie écht een eiland voor zichzelf wil, laat zich vanuit de haven van het dorpje Žman door een lokale visser overzetten naar een van de kleine otočićs, kleine onbewoonde eilandjes in de Adriatische Zee.

Een dag op Otočić Krknata vul je met zonnen op het kiezelstrand en zwemmen in een verlaten baai, waar je tot rust komt terwijl je naar het gezang van duizenden cicaden luistert en je kinderen zich in het ondiepe en heldere water verbazen over de zeekomkommers, -sterren en -egels en vele gekleurde vissensoorten.

20. Engeland - duizend bommen en granaten

Je hoefde ze vroeger maar verkeerd aan te kijken en de Engelsen begonnen een zeeslag tegen je, maar tegenwoordig blijven ze kalm en ben je welkom om de grootste pronkstukken uit hun scheepvaartgeschiedenis te bewonderen in de Portsmouth Historic Dockyard.

Het zijn niet de minste schepen die hier voor anker liggen: de Mary RvS Victory is het marineschip dat Napoleon versloeg in de Slag bij Trafalgar en de HMS Warrior was ooit het grootste, snelste, best bewapende en gepantserde schip ter wereld. De jongste dekzwabbers kunnen hun zeebenen testen op een hindernisbaan van touwen en piratenjargon leren als onderdeel van de Horrible Histories-expositie.

Gozo, Malta. Foto: Adobe Stock / Dudlajzov.
Gozo, Malta. Foto: Adobe Stock / Dudlajzov.

21. Malta - kajakken langs de ruige noordkust van gozo

De rust is soms ver te zoeken op Malta. Tenzij je per kajak de Middellandse Zee verkent. Vanaf de uitgehakte zoutpannen van Qbajjar volg je de grillige kustlijn van Gozo, manoeuvreer je tussen kleurrijke luzzu (vissersbootjes) en peddel je naar zeegrotten en afgelegen baaien.

22. Monaco - een strand voor jou alleen

Snelle sportauto’s, een bomvolle jachthaven en peperdure hotels: Monaco is geen voor de hand liggende kinderbestemming. Mocht je er toch een dagje rondneuzen, zoek dan Crique des Pêcheurs op. Goede kans dat je het minuscule strandje voor jou alleen hebt — als je de geheime trap naar beneden kunt vinden, tenminste. Net als alles in het prinsdom is ook het uitzicht hier onbetaalbaar.

Foto: Adobe Stock / Nicolay N. Antonov.
Foto: Adobe Stock / Nicolay N. Antonov.

23. Vaticaanstad - wandel om een heel land heen

Wil je na de schoolvakantie indruk maken op je klasgenoten? Dat lukt gegarandeerd door op te scheppen dat je deze zomer om een heel land bent gelopen! Een rondje Vaticaanstad (met 0,44 vierkante kilometer het kleinste staatje ter wereld) is zo’n 3,5 km lang. Gelateria Frullati en pizzeria Matta liggen op de route.

24. Estland - treed in de voetsporen van Jules Verne

In een voormalige geheime duikbootfabriek in de haven van Tallinn vind je de prototypes van allerlei fantastische uitvindingen: de eerste heteluchtballon, auto’s aangedreven door stoomkracht (waar je zelf mee mag racen), een diepzeeonderzeeër om de wereldoceanen te verkennen en een installatie om raketten te lanceren. Zet snel je VR-bril op en vind uit in Proto Invention Factory.

25. Letland - huur een local

Het landschap in de Baltische Staten is niet overal even spannend, maar voor ondernemende kinderen is nationaal park Gauja een absoluut outdoorparadijs. Hier kun je hiken langs zandstenen kliffen, mountainbiken tussen eeuwenoude bomen, meerdaagse kajaktrips op de Gauja maken of per vlot de rivier afzakken en in de winter zelfs met een echte bobslee de baan van Sigulda afroetsjen. Maar je leert het park pas echt kennen door een local te huren. Sigita, Karina, Aiga en Toms nemen jou en je gezin mee naar de minder voor de hand liggende plekjes van Gauja.

26. Litouwen - laat je voor de gek houden

Met 400 m 2 aan optische illusies, mysterieuze kunst en klassieke raadsels val je in het Vilnius Museum of Illusions van de ene verbazing in de andere. Het museum is heerlijk interactief. Dankzij virtual reality, dansen met ledlichten en 3D-schilderijen waar je zo instapt, was jezelf voor de gek laten houden nog nooit zo leuk.

Pâclele. Foto: AdobeStock / bymandesign.
Pâclele. Foto: AdobeStock / bymandesign.

27. Roemenië - maak een maanwandeling

Bij het dorpje Pâclele, in de zuidoostelijke uitlopers van de Karpaten, waan je je op een andere planeet. Overal hoor je gepruttel, gebubbel en gesis. Modderstromen druipen uit kraters, hete lucht ontsnapt uit scheuren in de aarde en enorme bellen borrelen op uit modderpoelen. Wil je wat langer genieten van deze curieuze omgeving? Zet dan je tentje op op het terrein van Camping Muddy.

28. Bulgarije - ufo’s spotten in het Balkangebergte

Zelfs bij kinderen die geen overdreven interesse voor architectuur tonen — geloof ons, zulke kinderen bestaan — kunnen communistische bouwwerken vaak op enthousiasme rekenen. Een gebouw in de vorm van een reusachtige monsterkop die boven de boomtoppen uitgluurt (Kaliningrad, Rusland), een ministerie dat eruitziet alsof de architect zijn ontwerp met Kapla-speelgoedblokjes heeft gemaakt (Tbilisi, Georgië) of een museum dat niet zou misstaan als geheime basis van een superschurk (Osh, Kirgizië): het zijn wonderbaarlijke creaties. Maar de absolute winnaar is toch wel de vliegende schotel die boven op de Buzludzha-berg in Bulgarije is geland.

29. Schotland - voor wie Risk heeft uitgespeeld

In 1314 versloeg koning Robert I van Schotland de Engelsen in Bannockburn. Maar iedereen die weleens Risk speelt weet dat geen enkel potje hetzelfde is. De Battle of Bannockburn Experience combineert middeleeuws oorlogsgeweld met state-of-the-art technologie om de grote veldslag na te spelen. Kies je wapens en je strategie en voer de Schotten aan (of de Engelsen, als je durft) om te zien hoe jij het ervan afbrengt.

Alpaca. Foto: Adobe Stock / Laura.
Alpaca. Foto: Adobe Stock / Laura.

30. Liechtenstein - laat een alpaca uit

Wandelen met alpaca’s, dat kan toch ook in ons eigen land? Jazeker, maar laat het aan het kleine Liechtenstein over om een maatje groter te denken. Want wat dacht je van wandelen met alpaca’s in het donker, met fakkels en outdoorfondue? Of ’s winters met alpaca’s door de besneeuwde bergen, met een Alpenkaasplank toe voor de goede orde?

31. San Marino - terug naar de middeleeuwen

In San Marino, de oudste republiek ter wereld, reis je terug in de tijd. De Giornate Medioevali zijn één groot verkleedfeest waaraan heel het land meedoet en in de Cava dei Balestrieri, de Groeve van de Kruisboogschutters, demonstreren scherpschutters hun vaardigheden. En in het kader van niet geschoten is altijd mis: bij San Marino Adventures haal je de Robin Hood in jezelf boven tijdens een boogschietclinic, € 30.

32. Frankrijk - hiken op een gletsjer

Zou het lukken om de pubers voor de zoveelste zomer op rij warm te krijgen voor een vakantie in Frankrijk? Echt wel, als ze een beetje avontuurlijk zijn aangelegd. Onder leiding van ervaren alpinisten verken je, gewapend met stijgijzers en een ijsbijl, de mooiste gletsjers van het Mont Blancmassief.

Een dagvullende privé-excursie naar de Mer de Glacegletsjer kost € 390 voor een gezin van vier. Ervaring is niet nodig, maar je moet wel fit genoeg zijn om vier tot zes uur te lopen. Zijn je kinderen minstens 15 jaar oud en toe aan een nog grotere uitdaging? Dan komen ze aan hun trekken op de Glacier du Géant, op ruim 3400 meter boven zeeniveau, evolution2-chamonix.com, chamonix-guides.com

Duiken. Foto: Adobe Stock / delpine bonnon.
Duiken. Foto: Adobe Stock / delpine bonnon.

33. Frankrijk - duiken in een nationaal park

Met zijn zeepaardjes, zeeslakken, bloedkoraal, octopussen en veelkleurige vissoorten bewijst nationaal park Calanques dat je echt niet naar de tropen hoeft voor een unieke duikervaring. Vanaf 8 jaar mag je al mee op duikexcursie (€ 130 voor één ouder en kind). Wie helemaal betoverd is door de waanzinnige onderwaterwereld kan ook een cursus van vier lessen volgen (€ 235, kinderen van 8 tot 14 jaar), dune-marseille.com, narval-plongee.com

34. Spanje - caving in Asturië

Caving: het klinkt als een extreme sport, maar daar willen professionele cavers als Fernando Labra niets van weten. Veiligheid staat immers voorop. Voordat je afdaalt in de duisternis krijg je een beschermende overall, handschoenen en helm aangemeten. Spannend is het wel: je loopt niet over keurig geplaveide paden met verlichting, maar kruipt soms door nauwe gaten en tunnels. Beginnende cavers zijn welkom in de Cueva de Pando (vanaf 5 jaar, € 30) en Cueva Porquera (vanaf 12 jaar, € 40) in de bergen van Asturië.

35. Andorra - loop een huttentocht

Met maar liefst dertig refugis heeft Andorra wereldwijd het hoogste aantal berghutten per inwoner. Voor een aantal daarvan hoef je maar een paar uurtjes of zelfs korter te wandelen, zoals Refugi Borda de Sorteny. Zo’n huttentocht in de dwergstaat is voor stevig doorstappende kinderen echt kinderspel.

Bron: Columbus 

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black