Kennemerland: wat voor weer kan je verwachten

28 augustus 2024, 17:05

Bestemmingen
Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Foto: Adobe Stock / Michael Meijer

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt in Noord-Holland, tussen de plaatsen IJmuiden, Bloemendaal en Zandvoort. Het heeft een omvang van ruim 2500 hectare. Tot het Nationaal Park behoren de duingebieden Duin en Kruidberg, Heerenduinen, Midden-Heerenduin en Slingerduin. In het Nationaal Park liggen ook enkele landgoederen, maar ook stukken strand.

De begroeiing van het duingebied is zeer gevarieerd. De ligging ten opzichte van de zon, de hoogte van het grondwater en de invloed van de zeewind zijn allemaal factoren die bepalend zijn voor de verschillende soorten planten die in dit gebied aanwezig zijn.

In de Kennemerduinen of de Amsterdamse Waterleidingduinen, zoals het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in de volksmond heet, zorgt zout water en zeewind voor kalkrijke zandgrond. Direct achter het strand ligt de eerste hoge duinenrij, de zeereep. Dit beschermt het land tegen de zee. Aan de landzijde van de zeereep heerst een milder klimaat dan aan de zeezijde.

Gematigd zeeklimaat

Door de aanwezigheid van de Noordzee heeft het park een gematigd zeeklimaat. Vooral het voorjaar is een droge periode met dichtbij zee 40-60 millimeter en wat verder landinwaarts 50-70 millimeter. De temperatuur stijgt van 8 graden in maart naar 16 graden in mei. Tijdens heldere en koude nachten komt het vaak nog tot vorst. Zandgrond warmt namelijk snel op, maar koelt ook weer snel af. De wind houdt zich in het voorjaar rustig en kan uit verschillende richtingen waaien. In maart heeft de wind nog een voorkeur voor het westen tot zuidwesten.

In de zomermaanden valt gemiddeld 60-80 millimeter en landinwaarts zo’n 70-90 millimeter. De temperatuur stijgt in juni naar gemiddeld 19 en in juli en augustus naar 21 graden. Tijdens warme dagen is het in de duinen, door de zandgronden, warmer dan de omgeving. De wind heeft weer een voorkeur voor het zuidwesten en waait overwegend matig.

Klimaatgemiddelde westkust
Klimaatgemiddelde westkust

De herfst is de natste periode van het jaar met overal in Kennemerland ongeveer 90-100 millimeter. Dat komt omdat het zeewater dan relatief warm is en er veel buien ontstaan. De temperatuur daalt van 18 graden in september naar 8 eind november. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is overwegend matig.

In de winter daalt de neerslaghoeveelheid van 80-90 millimeter in december naar 50 in februari. De meeste neerslag valt in de vorm van regen, maar bij een aanlandige wind valt er ook sneeuw. Zodra de wind naar zee draait, zal de neerslag snel in vloeibare vorm vallen. De kans op langdurige neerslag is groter dan in de andere seizoenen als het vaker tot buien komt. De gemiddelde dagtemperatuur is 6 graden, in de nacht is het gemiddeld 1 graad boven nul, maar tijdens heldere nachten komt vaak vorst voor. De wind waait uit het zuidwesten en de kans op veel wind is dan groot. Klimatologisch waait de wind op zeker 3-4 dagen tenminste stormachtig, windkracht 8.

Beste tijd om te gaan

De beste tijd om naar Kennemerland te gaan is de lente! In de lente schijnt de zon het vaakst, valt de minste regen en als het regent is het snel weer droog. Ook waait het minder hard. Bovendien stijgt de temperatuur later in de lente naar aangename waarden. Enige nadeel in de lente is zeemist.

Wil je weten wat het weer vandaag in Kennemerland is, lees dan het weerbericht.

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven