Deze manieren helpen jou te besparen op je energierekening

25 januari 2024, 15:56

Stroomverbruik besparen. Foto: Tibber

Besparen op energie is niet alleen goed voor het klimaat, maar in deze dure tijden met hoge energieprijzen ook voor jouw portemonnee. In dit artikel geeft Tibber jou een aantal tips om minder en slimmer energie te gebruiken.

Niet alleen de energieprijzen schieten afgelopen tijd alle kanten op, maar ook het aanbod van duurzame energie. Met een dynamisch energiecontract kun je de momenten met veel duurzame en goedkope energie benutten. Het weer speelt daarin een grote rol. Meer daarover lees je in ons artikel: De invloed van het weer op dynamische energieprijzen.

tip 1

Tip 1: minder energie verbruiken door inzicht in je energieverbruik

Minder energie verbruiken begint met het krijgen van inzicht in je energieverbruik. Een simpele manier van inzicht krijgen is via een real-time energiemeter zoals de Tibber Pulse. Deze plug je in de P1-poort van je slimme meter en kun je vervolgens met de Tibber-app koppelen.

Door middel van deze meting krijg je real-time inzicht in je stroomverbruik. Zie je pieken in je gebruik dan kun je met een beetje speurwerk uitzoeken wat de (verborgen) grootverbruikers zijn in jouw huis. Er zijn een aantal ‘usual suspects’ die bij het gros van de mensen naar voren komen. Denk hierbij aan een oude koelkast of vriezer, maar ook een oude CV kan een verborgen stroomvreter zijn. Vaak is het dan verstandig om deze apparaten vroegtijdig te vervangen door energiezuinige exemplaren. Dit kan zomaar een paar honderd euro energie schelen op jaarbasis.

De Tibber Pulse geeft je volledig inzicht in je stroomverbruik en laat dit zien in de Tibber app.
De Tibber Pulse geeft je volledig inzicht in je stroomverbruik en laat dit zien in de Tibber app.

Verder lekt er ongemerkt stroom weg, het zogenaamde sluipverbruik, via de mediahoek. Staan jouw tv, speakers of game console op de stand-by stand dan gebruiken ze ongemerkt voortdurend stroom. Je kan dit simpel verhelpen door ze aan te sluiten op één stekkerdoos met een schakelaar. Zet deze schakelaar om wanneer je de apparatuur niet gebruikt. Op jaarbasis bespaar je hiermee al gauw 100 euro aan energiekosten.

Bekijk hier meer kostenindicaties van (ongemerkte) energieslurpers

tip 2

Tip 2: slim opladen van elektrische apparatuur

Heb jij een dynamisch energiecontract, dan loont het om het opladen van je elektrische apparatuur slim te regelen. Zo is het mogelijk om het opladen van een elektrische auto automatisch te laten regelen via de Tibber-app, zodat hij wordt opgeladen in de goedkoopste uren van de dag. Dit kan zijn tijdens een zonovergoten middag als het aanbod duurzame energie hoog is, maar ook tijdens een winderige nacht waarin de stroomvraag laag is.

Auto opladen op het juiste moment. Foto: Tibber
Auto opladen op het juiste moment. Foto: Tibber

Dit is een win-win-win situatie. Je betaalt de laagste prijs voor je laadbeurt, hebt de hoogste kans op het benutten van duurzame energie en je draagt bij aan het handhaven van de balans op het elektriciteitsnet. Op sommige momenten krijg je zelfs geld toe, doordat je een overschot aan duurzame energie benut.

Slim opladen ziet er aan de achterkant zo uit (prijspieken vermijden, prijsdalen benutten). Bron: Tibber
Slim opladen ziet er aan de achterkant zo uit (prijspieken vermijden, prijsdalen benutten). Bron: Tibber

Met een dynamisch energiecontract betaalden klanten van Tibber in de afgelopen 12 maanden 49% minder dan Nederlanders met een variabel contract. De gemiddelde stroomprijs van Tibberklanten lag op €0,29 per kWh en het CBS becijferde dat Nederlanders met een variabel contract gemiddeld €0,57per kWh betaalden. Wie de Tibber Pulse daar bovenop ook gebruikt betaalde slechts €0,27 per kWh. Dit duid er op dat de goedkope uren hiermee nog beter benut kunnen worden.

Ontdek hier de mogelijkheden van slim opladen met de Tibber app.

tip 3

Tip 3: Je huis duurzaam en goedkoop verkoelen in de zomer

Naast slim opladen is er ook de mogelijkheid om je huis slim te verwarmen of slim te verkoelen. Dit kan door bijvoorbeeld een zuinige luchtwarmtepomp te koppelen aan de Tibber-app en te profiteren van de momenten dat de stroomprijs laag is. Wanneer jij beschikt over eigen zonnepanelen is dit extra interessant. De stroom uit je zonnepanelen kun je dan rechtstreeks gebruiken door de warmtepomp te laten draaien.

Warmtepomp. Foto: Adobe Stock / Hermann
Warmtepomp. Foto: Adobe Stock / Hermann

Op de zonnigste uren van de dag is de stroomprijs bovendien het laagst en zo ontlast je ook het elektriciteitsnet. Je kan je huis dan bijvoorbeeld al laten verkoelen in de middag, terwijl jij zelf nog op het werk bent. Bij thuiskomst heb je dan al een prettige temperatuur in huis en hoef je niet meer tijdens de duurste uren (rond 18 uur) te verkoelen. Vaak wordt de stroom op de duurste uren ook opgewekt met vervuilende gascentrales, dus het is ook geen duurzaam moment voor een hoog stroomverbruik en je zonnepanelen produceren op dat tijdstip ook niet zoveel stroom meer.

Ontdek hier meer over slim verwarmen en koelen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black