Deze ziekten komen naar Nederland door klimaatverandering

03 mei 2022, 16:02

Klimaatverandering
Tijgermug. Foto: AdobeStock / wildan ardani/EyeEm

Klimaatverandering kan grote gevolgen hebben, zeker voor een land dat deels onder de zeespiegel ligt, maar wist je ook dat klimaatverandering inspeelt op de gezondheid van de mens? Niet alleen Zuid-Europa, maar ook Nederland wordt door een warmer wordend klimaat gevoeliger voor gevaarlijke (tropische) ziekten. Welke ziekten mogelijk naar Nederland komen door klimaatverandering lees je in dit artikel.

Het klimaat verandert en dit heeft niet alleen gevolgen voor de economie, maar ook de gezondheid van mensen kan flink leiden onder klimaatverandering. De verwachting is dan ook dat gezondheidsklachten in de toekomst steeds vaker voorkomen.

Het tropische westnijlvirus, schimmels en huismijt

Sinds oktober 2020 komt in Nederland het westnijlvirus voor. Dit virus wordt verspreid door muggen die geïnfecteerd zijn met het virus door vogels die het virus bij zich dragen. Deze besmette vogels trekken wegens warmere omstandigheden meer naar Nederland waardoor de kans groter wordt dat het westnijlvirus in de toekomst vaker in Nederland voorkomt. De meeste mensen ervaren weinig overlast van het virus. Slechts een kleine groep mensen kan last krijgen van zeer ernstige klachten zoals hevige ontstekingen.

Hogere temperaturen en een stijging van luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat schimmels, huismijt en (exotische) muggen zich beter kunnen vestigen in Nederland. Een gevolg hiervan is een bijdrage aan de ziekte astma.

Steekmuggen. Foto: AdobeStock / Piman Khrutmuang
Steekmuggen. Foto: AdobeStock / Piman Khrutmuang

Ziektes door teken, tijgermug en zandvliegen

De tijgermug is inmiddels al in Zuid-Europa gevestigd, maar is ook in Nederland gesignaleerd. De tijgermug kan potentieel ongeveer tien ziekten overbrengen, zoals zika, knokkelkoorts (dengue), gele koorts en chikungunya. Een supersteek kan ziektes zoals krim-congokoorts veroorzaken. Door een milder wordend klimaat komen ook vaker teken voor. Tekenbeten veroorzaken mogelijk de ziekte Lyme.

De zogenaamde zandvliegen brengen de ziekte leishmaniasis (zandmugziekte) met zich mee die veroorzaakt wordt door parasieten. Niet alleen klimaatverandering, maar ook verkeer speelt hierin een belangrijke rol. Verkeer vanuit Zuid-Europa brengt namelijk mogelijk deze insecten met zich mee en door hogere temperaturen kunnen deze insecten zich makkelijker aanpassen aan onze omgeving.

Teek heeft zich in huid vastgebeten. Foto: Adobe Stock.
Teek heeft zich in huid vastgebeten. Foto: Adobe Stock.

Eikenprocessierups

Een oude bekende die vooral tijdens de zomermaanden vaak in Nederland te vinden is, is de eikenprocessierups. De haren van de rupsen veroorzaken vaak allergische reacties en hebben door klimaatverandering hun plek in Nederland gevonden.

Lees ook: dit is wanneer de eikenprocessierups de meeste overlast veroorzaakt

De eikenprocessierups. Foto: AdobeStock / André Muller
De eikenprocessierups. Foto: AdobeStock / André Muller

Meer water overdraagbare ziektes

Verhoogde temperaturen leiden tot een verandering in waterkwaliteit. Warm water is een goede vestiging voor ziekteverwekkers zoals amoeben die in de toekomst vaker in de Nederlandse wateren kunnen voorkomen en mogelijk ziektes veroorzaken. Ook is de verwachting dat algen bij warmer water zich eerder vestigen waardoor het zuurstofgehalte van het water achteruitgaat.

Lees ook: dit effect heeft het weer op blauwalg en botulisme

Steden meest gevoelig

In Nederland zijn de effecten van klimaatverandering in steden het meest merkbaar. Stedelijke gebieden warmen namelijk sneller op dan het platteland en koelen minder snel af waardoor tijdens warme perioden hitte in steden een groter effect kan hebben op de gezondheid van mensen. Bijvoorbeeld insecten en muggen kunnen zich hierdoor makkelijker aanpassen aan hun omgeving en ziektes met zich meebrengen.

Lees ook: waarom steden sneller en harder de klimaatverandering gaan voelen

Bron: RIVM en muggenradar

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven