Weekendweer: winterse perikelen voorbij?

08 december 2023, 07:30

Het lichte winterse weer van de afgelopen tijd laten we dit weekend definitief achter ons. We krijgen zelfs te maken met beduidend hogere temperaturen dan gebruikelijk. Hoe warm het precies wordt en of we ook regen verwachten vertellen wij jou in deze weekendverwachting.

Vandaag begint nog fris met temperaturen in het noordoosten net boven het vriespunt. De temperatuur loopt gedurende de dag echter flink op. Alle details over het weer deze vrijdag lees je in onze uitgebreide weersverwachting.

In het noordoosten was het nog even winters met een sneeuwdekje. Foto: Jannes Wiersema
In het noordoosten was het nog even winters met een sneeuwdekje. Foto: Jannes Wiersema

Zaterdag kletsnatte middag

Zaterdagochtend is een enkele lokale bui niet helemaal uitgesloten, maar op verreweg de meeste plaatsen blijft het droog. Daarmee is het een prima moment om de kerstboom in huis te halen. In de middag is dit namelijk niet meer het geval. Er trekt dan een regengebied over het land, waardoor het in heel het land van tijd tot tijd flink gaat regenen. De wind draait hierbij van zuid naar west en daarmee wordt beduidend zachtere lucht aangevoerd. Het wordt 8 graden in het noordoosten tot lokaal 11 graden in Zeeland.

In de loop van de avond en in de nacht naar zondag is het op de meeste plaatsen droog. Door een aanwezige zuidwestenwind wordt het zeker niet koud. De minima liggen tussen 6 en 8 graden.

Zondag lange tijd droog

Op de tweede weekenddag is het op veel plekken droog. Mogelijk breekt de zon zelfs even door en dan is het al snel prima weer een wandeling door de natuur. Het is zacht met maxima die uitkomen tussen 9 en 11 graden. Normale middagwaarden voor deze tijd van het jaar liggen rond 6 graden. Hierbij staat een matige tot aan de kust mogelijk krachtige zuidwestenwind, 3-6 Bft. In de loop van de middag en neemt de bewolking vanuit het westen weer toe en vooral in de avonduren kan het opnieuw gaan regenen.

Voorlopig geen winterweer in zicht

Ook na het weekend blijft het aanvankelijk zacht en wisselvallig decemberweer met bijna dagelijks kans op buien of regengebieden die over het land trekken. In de loop van de nieuwe week nemen de neerslagkansen wat af en daalt de temperatuur iets, maar echt winterweer lijkt er voorlopig niet in te zitten.

Lees ook: dit is de kans op een witte kerst

Banner Whatsapp WOL

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black