Onvoorspelbare cycloon Jasper nadert Australië

08 december 2023, 10:35

Harde wind en regen duwen deining de Esplanade op. Foto: ANP / AFP PHOTO / Paul Crock

Een cycloon van de vierde categorie nadert de Australische kust in het noordoosten. De verwachting is dat de cycloon, genaamd Jasper, de komende dagen afzwakt naar de tweede categorie, meldt The Guardian. Toch bestaat er een kans dat de cycloon vervolgens opnieuw in kracht toeneemt voor die de kust bereikt.

Het is ook nog onzeker waar en wanneer Jasper precies aan land zal komen. Mogelijk trekt Jasper in de loop van de week over de stad Cairns, maar het kan ook zijn dat inwoners zich maandag al op moeten maken voor de cycloon. De Australische minister Mark Ryan raadt inwoners van de staat Queensland op om alert te zijn op waarschuwingen in verband met de onvoorspelbare cycloon.

Naast harde wind brengt Jasper ook veel regen met zich mee. "Jasper is een relatief groot systeem, waardoor er veel wolken in worden getrokken die regenbuien en onweer met zich meebrengen", aldus Laura Boekel van de Australische Bureau of Meteorology. "Grote gebieden kunnen te maken krijgen met zware stormen en neerslag, met mogelijk plotselinge overstromingen en overstromende rivieren."

Het komt niet vaak voor dat een cycloon zich al in december aandoet in dit gebied. Het cycloonseizoen van Australië loopt normaal gesproken van november tot april, maar piekt in Queensland pas in februari en maart.

Lees ook: dit is het verschil tussen een orkaan en een tornado.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black