Beryl als orkaan in categorie 1 aan land in Texas

08 juli 2024, 10:55

Orkanen
Voorbereidingen op orkaan Beryl in Texas. Foto via ANP EPA/CARLOS RAMIREZ

Orkaan Beryl gaat maandagochtend als een orkaan in categorie 1 aan land in de Amerikaanse staat Texas. Daarbij wordt de meeste overlast veroorzaakt door extreme regenval.

Beryl gaat de komende uren ten zuiden van de Texaanse stad Houston aan land met gemiddelde windsnelheden die rond de kern ongeveer 130 kilometer per uur bereiken. Windstoten kunnen nog wat hoger uitpakken. Daarmee valt Beryl in de eerste en laagste van vijf categorieën orkanen.

"De omstandigheden verslechteren met gevaarlijke stormvloeden en overstromingen. Aanhoudende tropische stormwinden en windvlagen met orkaankracht zijn al gemeld langs de kust," waarschuwt het National Hurricane Center (NHC). De kans op overstromingen door opstuwing van de zee is groot. Voor delen van de kust van Texas gelden sinds zondag al orkaanwaarschuwingen voor overstromingen en stroomuitval en zijn kustgebieden geëvacueerd.

Regionaal zeer veel regen

In een groot gebied ten westen en zuidwesten van Houston kan in 24 uur tijd 125 tot 250 millimeter regen vallen en lokaal kan het zelfs 300 tot 400 millimeter regenen. Ter vergelijking: in een heel jaar valt gemiddeld in Nederland zo'n 850 millimeter. Burgemeester John Whitmire van de 2,3 miljoen inwoners tellende stad Houston zei: "We moeten Beryl heel, heel serieus nemen. Onze grootste vijand is zelfgenoegzaamheid."

Later op maandag en dinsdag trekt Beryl noordoostwaarts naar de staat Arkansas. Hoewel de windsnelheden snel afnemen, valt er nog veel regen waardoor ook in het noorden van Texas wateroverlast kan ontstaan.

Eerder categorie 5 orkaan

Beryl trok eerder door het Caribisch gebied waarbij de wind soms de kracht van een orkaan in categorie 5 bereikte. De orkaan bereikte Mexico op vrijdag als een orkaan in categorie 2. Hierbij waaiden bomen en lantaarnpalen om en werden dakpannen afgerukt. In totaal heeft Beryl tot dusver ten minste zeven levens geëist.

Beryl is de eerste orkaan sinds het NHC gegevens bijhoudt die in juni categorie 4 bereikte en de eerste die in juli de hoogste categorie 5 bereikte. Het is extreem zeldzaam dat zo'n krachtige storm zich zo vroeg in het Atlantische orkaanseizoen vormt, dat loopt van begin juni tot eind november.

Leer alles over orkanen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven