Doden door noodweer in Californië

06 februari 2024, 09:23

De zware regenval in Californië zorgt voor modderstromen en overstroomde wegen. Foto: David Mcnew/ANP

Zware regenval en harde wind hebben delen van de Amerikaanse staat Californië lamgelegd. De autoriteiten hebben tot nu toe drie doden gemeld als gevolg van de storm, berichten diverse Amerikaanse media.

In de buurt van de hoofdstad Sacramento werd een man aangetroffen onder een gevallen boom in zijn tuin. Hij stierf later aan zijn verwondingen. Zondag raakten ook in Noord-Californië twee mensen dodelijk gewond door vallende bomen, meldt CNN.

De storm, die aanvankelijk in de omgeving van San Francisco woedde, trok maandag verder naar het zuiden van de staat en bereikte Santa Barbara en Los Angeles. De hevige regen veroorzaakte modderstromen en overstroomde wegen, en legde de stroomvoorziening lam. Honderdduizenden huishoudens kwamen tijdelijk zonder stroom te zitten.

Pineapple Express

Gouverneur Gavin Newsom van Californië waarschuwde zondag al voor een "ernstige storm met gevaarlijke en potentieel levensbedreigende gevolgen". Hij riep de noodtoestand uit voor verschillende delen van de staat.

De reden voor de hevige regenval is een weersverschijnsel dat een 'atmosferische rivier' wordt genoemd. Omdat de vochtige luchtmassa's die Californië treffen vooral afkomstig zijn uit tropische gebieden in de Stille Oceaan rond Hawaï, worden ze ook wel de 'Pineapple Express' genoemd.

Wat houdt deze 'Pineapple Express' precies in? Dat wordt uitgelegd in deze video van Weerplaza:

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black