Orkaan Bonnie neemt toe in kracht, maar zonder verdere gevolgen

05 juli 2022, 12:50

Schade door tropische storm Bonnie in Nicaragua. Foto: ANP / EPA/Jorge Torres

Het buiengebied dat vorige week over de ABC-eilanden trok, is inmiddels uitgegroeid tot orkaan Bonnie. Het systeem is over Nicaragua getrokken en bevindt zich momenteel boven de Grote Oceaan. In het Midden-Amerikaanse land heeft de orkaan de afgelopen dagen flink wat schade aangericht en ten minste vier dodelijke slachtoffers gemaakt.

Maandag bereikte Bonnie de status van orkaancategorie 2. Inmiddels heeft ze windsnelheden rond de kern van gemiddeld 165 kilometer per uur en zijn er windstoten tot 205 kilometer per uur. Dit is hoog in categorie 2.

De verwachting is dat Bonnie richting het westnoordwesten trekt en nog in kracht toeneemt. Later dinsdag zal de orkaan uitgroeien tot een categorie 3, wat in de Verenigde Staten een major hurricane genoemd wordt. Later neemt Bonnie langzaam wel weer in kracht af, maar toch zal het systeem tot aan het weekend blijven bestaan. De afname wordt vooral veroorzaakt door het minder warme oceaanwater waar Bonnie naartoe beweegt.

Geen land in zicht voor Bonnie

Ondanks de hoge categorisering van Bonnie, zijn er geen waarschuwingen van kracht. Op haar pad ligt namelijk geen land. De zuidelijke kust van Mexico heeft wel te maken met buien en hoge golven die gerelateerd zijn aan Bonnie.

Lees alles wat je wilt weten over orkanen.

Author Image

ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black