Tropische storm Arlene trapt Atlantisch orkaanseizoen af

05 juni 2023, 11:00

Foto: EPA / ANP / DAN ANDERSON

De eerste storm van het Atlantische orkaanseizoen was afgelopen weekend een feit. De kortstondige tropische storm Arlene, die inmiddels is gaan liggen, veroorzaakte zondagochtend overstromingen in het zuiden van Florida.

Arlene ontwikkelde zich vrijdag in de Golf van Mexico als eerste storm van het Atlantische orkaanseizoen 2023, dat loopt van 1 juni tot 30 november. Zaterdagavond degradeerde Arlene al tot post-tropische cycloon op zo'n 215 kilometer van de Dry Tortugaseilanden bij Key West in de Amerikaanse staat Florida. Volgens het Amerikaanse Hurricane Center waren er geen waarschuwingen van kracht.

Lees hier alles wat je wilt weten over orkanen

De overblijfselen van Arlene trokken zondag naar Florida. Tussen vrijdag en zondagochtend viel daar tussen de 25 en 127 millimeter regen. De meeste regen, zo'n 150 millimeter, was voor Lantana in Palm Beach County. Zuid-Florida kreeg volgens The New York Times in de ochtend te maken met overstromingen als gevolg van de regen, onder meer in Miami, Palm Beach, Boca Raton en Fort Lauderdale.

Het Climate Prediction Center, een afdeling van de Amerikaanse National Weather Service, verwacht dit jaar een bijna normale orkaanactiviteit in de Atlantische Oceaan dit jaar, met twaalf tot zeventien stormen in totaal. Daarvan kunnen er vijf tot negen een orkaan worden, en een tot vier een grote orkaan.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black