Zinderende hitte in Griekenland en Turkije

04 augustus 2021, 11:45

Temperaturen van plaatselijk ruim 47 graden in Griekenland en Turkije hebben geleid tot veel bosbranden. Afgelopen dinsdag was een brand noord van Athene oncontroleerbaar, waardoor verschillende plaatsen moesten worden geëvacueerd. Enkele huizen in de voorsteden van Athene stonden in lichterlaaie. Wanneer komt enige verlichting?

Griekenland kampt met een ongekende hittegolf. Sinds afgelopen weekend is het erg heet met op sommige plaatsen zelfs 47 graden op de thermometer! Het Europese hitterecord staat op 48 graden en is op 10 juli 1977 in Athene gemeten. De hitte houdt nog aan, daardoor kan vandaag of morgen het record mogelijk gebroken worden. In het jaar 1987 was de hitte vergelijkbaar met dit jaar, toen zijn circa 4000 mensen om het leven gekomen door verzengende hitte.

Extreme hitte leidt tot bosbranden

In Turkije is het ook bijzonder heet. Door met name de combinatie van extreme hitte en een stevige wind zijn diverse bosbranden ontstaan. In Griekenland zijn ongeveer 40 brandhaarden, zelfs op het eiland Rhodos was het raak. Turkije heeft met meer natuurbranden te maken, 156 om precies te zijn. Het betreft vooral de regio's bij Antalya, Mugla en Adana. Ook hier zijn veel gebieden geëvacueerd, maar de meeste branden zijn inmiddels onder controle.

Enige verlichting op komst

Tot en met donderdag hebben Griekenland en Turkije nog te maken met lokaal zeer hoge temperaturen van ruim 45 graden. Vanaf vrijdag komt er "enige verlichting". Al is het met een middagtemperatuur van 38 of 39 graden verder landinwaarts nog erg heet voor Hollandse begrippen. Daarbij blijft het op de meeste plaatsen droog. Alleen in de omgeving van Istanboel kunnen komend weekend enkele buien ontstaan. Het risico op bosbranden is voorlopig nog groot.

Foto: Adobe Stock / Ben Burger

Door: Diana Woei

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black