Zomervakantie weerbericht: blijft het nog lang wisselvallig?

04 augustus 2021, 07:35

Strandrit - Buitenweer - Uitwaaien - Zomervakantie

De zomervakantie is in volle gang en veel Nederlanders kunnen genieten van hun welverdiende vakantie. Kunnen vakantiegangers is eigen land rekenen op lekker zomerweer of gooien buien roet in het eten? In dit artikel lees je wat voor weer jij de komende dagen kan verwachten.

Vanochtend schijnt de zon geregeld en naarmate het opwarmt komen steeds meer stapelwolken tot ontwikkeling. Het blijft lange tijd droog, maar in de middag kunnen enkele buien ontstaan. Daarbij kan het lokaal even flink plenzen en een klap onweer is niet uitgesloten. Niet overal komt het tot een bui en tijdens droge perioden zijn vaak mooie wolkenluchten te zien en is het prima zomerweer voor buitenactiviteiten. Goed nieuws dus voor vakantiegangers in eigen land! Met temperaturen tussen 20 en 22 graden is het wel aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Begin augustus zijn waarden richting 25 graden gebruikelijk.

Later op de dag doven de buien uit en de stapelwolken lossen geleidelijk op. Ideaal weer om ’s avonds nog even een wandelingetje of fietstocht te maken. De temperatuur duikt wel snel onder 20 graden, dus een extra laagje kleding is geen overbodige luxe. Zeker als je buiten stil zit voor je vakantiehuisje, tent, caravan of camper kan het snel fris worden.

Caravan - Camping - Vakantiegangers - Zomervakantie
Caravan - Camping - Vakantiegangers - Zomervakantie

Een extra laagje kleding kan ’s avonds goed van pas komen. Foto: Adobe Stock / Tomasz Zajda

Vooral in de middag kans op een bui

De komende tijd verandert het weerbeeld nauwelijks. De dag start vaak vrij zonnig en geleidelijk neemt de bewolking toe. In de middag kunnen enkele buien ontstaan, maar het is ook vaak droog met een afwisseling van wolken en zon. Die paar buien kunnen wel pittig uitvallen met kans op onweer en flinke plensregens. Door het lokale karakter van de buien kan het op jouw vakantieadres een groot deel van de middag droog blijven terwijl elders meerdere buien elkaar opvolgen. Check de radar om te zien of het bij jou droog blijft. De temperatuur komt uit op 21-23 graden. Omdat het nauwelijks waait, voelt het tijdens droge en zonnige perioden net een stukje warmer aan.

Vrijdag = uitwaaidag

Vooral in de kustprovincies zwelt op vrijdag de wind aan en de zuidwester wordt vrij krachtig, windkracht 5. Op de stranden doet de wind er nog een schepje bovenop en kan het soms krachtig waaien, windkracht 6. Door de stevige wind valt de gevoelstemperatuur wat lager uit, maar door een stevige wandeling te maken over het strand blijf je lekker warm.

Zuidwester - Uitwaaien - Hoge golven - Hollandse wolkenluchten
Zuidwester - Uitwaaien - Hoge golven - Hollandse wolkenluchten

Vrijdag kan het op de stranden stevig waaien. Foto: Arie van Duijn

Toenemende kans op warmer en droger weer

Vanaf volgende week woensdag lijkt de kans op buien af te nemen en qua weertype komen we in rustiger vaarwater terecht. De zon schijnt vaker en de temperatuur gaat in de lift. Waarschijnlijk komen de maxima in buurt van het gemiddelde voor deze tijd van het jaar met waarden tussen 20 en 24 graden.

Houd de ontwikkelingen van het zomerweer bij in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Adobe Stock / a_noelle

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black