Zomervakantieweer Europa: vaak prima condities, Middellandse Zeegebied snikheet

04 juli 2024, 07:10

Vakantieweer
Orihuela, Costa Blanc, Spanje. Foto: Trudy van Ettekoven

Het weer in Europa biedt de komende tijd voor ieder wat wils. Alle details over het vakantieweer voor de komende tijd lees je in dit uitbreide artikel.

Vakantiegangers die in Nederland blijven kunnen na een relatief koele periode volgende week rekenen op prima vakantieweer. De temperatuur gaat omhoog en de zon krijgen we veel te zien. Alles over het vakantieweer in eigen land lees je in ons zomervakantieweerbericht Nederland. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa knapt het op.

Prima vakantieweer in onze buurlanden

In de buurlanden wordt het de komende tijd 20 tot 25 graden. Volgende week komen de temperaturen vaker in de buurt van 25 graden uit. Alleen Zuid-Duitsland en Zuid-Frankrijk kennen soms uitschieters naar 30 graden of meer. Ook in het zuiden van Engeland is het komende tijd best aardig met maxima rond 20 graden in en net na het weekend.

Volgende week wordt het ook hier wat warmer. Ga je verder noordwaarts dan zijn de maxima lager. Zo komt het kwik in Schotland en Ierland niet hoger dan 16 tot 19 graden uit. Het weer bestaat in deze landen vaak uit wolken, flink wat zon en soms een (onweers)bui. In het noorden van Groot-Brittannië is het vaker regenachtig.

In Scandinavië is het weerbeeld vergelijkbaar met Nederland. Met flink wat zon stijgt de temperatuur volgende week naar 20 tot 25 graden. Af en toe komt het tot een bui. Al met al prima weer om eropuit te trekken.

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

Soms stevige buien

In de warme en vochtige lucht kunnen sommige buien de komende tijd stevig uitpakken. Zo komen dit weekend in de Alpen al talrijke stevige buien voor met daarbij kans op veel regen in korte tijd. In het totaal kan wel 50 tot 100 millimeter vallen met mogelijk wateroverlast tot gevolg.

In de Zwitserse Alpen is dit al meerdere malen gebeurd en kwam het zelfs tot overstromingen en aardverschuivingen. Lees ook: hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk.

Snikheet in het zuiden en oosten van Europa

Daar waar het in de landen in onze regio vaak aangenaam zomerweer is is het in de landen rondom de Middellandse Zee soms puffen en zweten. Aan de Spaanse costa’s en aan de Côte d'Azur is het met circa 30 graden en veel zon prachtig strandweer.

In de binnenlanden van Andalusië, Italië, de Balkan, Griekenland en Turkije is het zelfs erg heet met maxima richting 40 graden.

Vol strand in de zomer in Zuid-Europa. Foto: Adobe Stock / Igor.
Vol strand in de zomer in Zuid-Europa. Foto: Adobe Stock / Igor.

Ook de Canarische Eilanden en de Azoren is een goede bestemming voor vakantiegangers, want het blijft droog en zonovergoten. Snikheet is het hier niet. De temperaturen zijn voor strandgangers zelfs optimaal met dagelijks maxima rond 25 graden. Bovendien is ook het zeewater lekker warm. Wel kan soms een stevige zeebries opsteken. Naast je zonnebril komt ook zonnebrandcrème goed van pas, want de zon is erg krachtig.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven