Zo bijzonder is onstuimig weer in de herfstvakantie

20 oktober 2021, 16:23

Wind en regen, daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je herfstvakantie hebt. Is het echt zo vaak zulk slecht weer in de herfstvakantie of valt dat wel mee? Wij hebben voor je uitgezocht hoe bijzonder onstuimig weer in de herfstvakantie eigenlijk is.

Bij oktober horen heel veel verschillende weertypen. Uiteraard passen daar wind en regen bij, maar ook lekker nazomerweer behoort tot de mogelijkheden. Als we naar de herfstvakanties in het verleden kijken, dan loopt dat typische afwisselende herfstweer als een rode draad door de vakanties heen. Onstuimig herfstweer hoort daar vaak bij, maar heeft meestal niet de overhand tijdens de herfstvakantie. Vaak gaat het om slechts een paar onstuimige dagen per herfstvakantie.

Zo werd in 2020 op 21 en 24 oktober code geel afgegeven voor zware windstoten en was het in 2019 op 18 oktober raak. Ook in 2018 en 2017 telde de herfstvakantie twee dagen met een windwaarschuwing.

Bijna elk jaar raak

Als we naar metingen aan de Nederlandse kust kijken, dan valt op dat bijna elke herfstvakantie wel zware windstoten oplevert. Deze eeuw was dat alleen in 2001 en 2003 niet het geval! Van al die jaren dat het wél onstuimig was in de herfstvakantie, was het zeker niet altijd dagenlang winderig. In sommige jaren ging het om slechts een uurtje op een hele vakantie, terwijl andere jaren meerdere onstuimige dagen opleverden.

Kortom: onstuimig weer hoort bij de herfstvakantie, maar op de meeste dagen valt het heel erg mee met de wind.

Hoofdfoto: Anne-Marie van Iersel

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black