Zo bijzonder is onstuimig weer in de herfstvakantie

13 oktober 2023, 16:54

Vakantieweer
Hangen in de wind tijdens storm. Foto: Anne-Marie van Iersel.

Wind en regen, daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je herfstvakantie hebt. Is het echt zo vaak zulk slecht weer in de herfstvakantie of valt dat wel mee? Wij hebben voor je uitgezocht hoe bijzonder onstuimig weer in de herfstvakantie eigenlijk is.

Bij oktober horen heel veel verschillende weertypen. Uiteraard passen daar wind en regen bij, maar ook lekker nazomerweer behoort tot de mogelijkheden. Als we naar de herfstvakanties in het verleden kijken, dan loopt dat typische afwisselende herfstweer als een rode draad door de vakanties heen. Onstuimig herfstweer hoort daar vaak bij, maar heeft meestal niet de overhand tijdens de herfstvakantie. Vaak gaat het om slechts een paar onstuimige dagen per herfstvakantie.

Vandaag is de herfstvakantie 2023 voor regio midden en zuid van start gegaan met een waarschuwing voor zware windstoten. Ook op 24 oktober 2022 werd in de gehele kuststrook een waarschuwing uitgeven voor zware windstoten. Ook in 2021 werd code geel afgegeven en wel op 20, 21 en 22 oktober. Ook in 2020 was het raak met een waarschuwing op 21 en 24 oktober. Ook in 2019, 2018 en 2017 telde de herfstvakantie altijd wel een windwaarschuwing.

Bijna elk jaar raak

Als we naar metingen aan de Nederlandse kust kijken, dan valt op dat bijna elke herfstvakantie wel zware windstoten oplevert. Deze eeuw was dat alleen in 2001 en 2003 niet het geval! Van al die jaren dat het wél onstuimig was in de herfstvakantie, was het zeker niet altijd dagenlang winderig. In sommige jaren ging het om slechts een uurtje op een hele vakantie, terwijl andere jaren meerdere onstuimige dagen opleverden.

Kortom: onstuimig weer hoort bij de herfstvakantie, maar op de meeste dagen valt het heel erg mee met de wind.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven